Dé stadsfeesten van Alicante zijn weer in volle gang; Hogueras genaamd. Een vol programma, met live muziek, lekker eten, vuurwerk, kampvuurtjes op het strand en veel optochten. Waar je precies moet zijn, lees je in dit blog met de beste tips om de Hogueras feesten in Alicante te beleven als een échte local.

Hogueras Alicante feesten
 • Bewaar op Pinterest

1. Beleef de Midzomernacht van San Juan

Van 23 op 24 juni, wordt de Spaanse ´midzomernacht´ gevierd. In Alicante de ´Noche de San Juan´ genoemd. Dit wordt gevierd aan de hele Costa, tot aan Valencia. Op het strand zijn dan overal kampvuurtjes. Dit is de enige avond in het jaar dat dit toegestaan is. Er worden complete tuinsets, barbecues en tentjes geïnstalleerd door Spaanse families. Er wordt muziek gemaakt, gedronken en vooral veel gegeten en gelachen. Traditie is, om over deze vuurtjes heen te springen (wanneer het vuur een beetje gedoofd is uiteraard…) Dit brengt geluk en voorspoed. Nou, dat is tot nu toe aardig gelukt. Want als je ergens je zomer goed wilt beginnen, moet je uiteraard in Alicante zijn!

Wat: Noche de San Juan
Wanneer: 23 juni ´s avonds
Waar: Aan de hele kustlijn. Maar verblijf je in Alicante of Playa San Juan, dan ga je hier naar het strand.

 • Bewaar op Pinterest
Wat een gezelligheid! Kampvuurtje, eten & drinken

2. Poppen en bouwwerken bekijken

Vanaf 19 juni wordt de hele stad opgebrouwd met poppen. Je kunt het vergelijken met de Nederlandse Carnavalswagens. Een bepaald thema dat is gekozen, wordt gebruikt om ergens de draak mee te steken of een onderwerp uit te lichten. Metershoog zijn deze bouwwerken. En indrukwekkend is om te zien, hoe ze beschilderd zijn. Spreek je een beetje Spaans, maar begrijp je niet wat er op de bordjes met uitleg staat? Dat kan goed kloppen. De eerste taal die vermeld staat, is meestal Valenciaans. Deze ´Hogueras´ blijven staan tot de nacht van 24 juni, wanneer ze in de brand worden gestoken.


Wat: Spaanse Hogueras poppen bekijken
Wanneer: In de week van 19 tm 24 juni
Waar: Door heel Alicante centrum. De grootste poppen staan op het gemeentehuis plein, in de Alfonso Sabio, op de Explanada en bij het oude busstation, Plaza Séneca.

Bekijk hieronder de route in Google Maps met alle ´Ninots´ oftewel, de bouwwerken.

3. Spektakel op het gemeentehuisplein 24 juni

Op 24 juni om 12 uur ´s avonds gaan alle bouwwerken in de brand! Dit wordt begeleid door de Spaanse brandweer. Het meest indrukwekkend is dit op het Gemeentehuisplein. Hier staat iedereen te roepen naar de brandweer (woorden die ik hier niet kan typen, daar zijn ze echt niet netjes genoeg voor) En daarna komt de brandweer met de grote slang en spuit het hele publiek natuurlijk nat. Er worden emmers water vanaf de balkons gegooid en het is één groot feest. In Nederland zou dit al lang verboden zijn, maar in Spanje is dit allemaal nog toegestaan. Dit mag je echt niet missen.

 • Bewaar op Pinterest

4. Lekker eten en drinken in de stad

Wil je Alicante stad culinair ontdekken tijdens de Hogueras feesten? Dat is dan wellicht niet het meest geschikte moment. Het is dan namelijk zó druk, dat je zonder reservering sowieso nergens binnen komt. Het is tijdens deze dagen gebruikelijk om lekker op straat te eten bij één van de barretjes, reuze paella´s of food stands. Deze vindt je overal verspreid door de stad.

Heb je zin in een lekker koel drankje ? Ga dan even langs bij Joris en Danny van Distrikt 41, aan de Carrer Navas 41. Zij staan tijdens de hele feestweek van 19 tot en met de 24e juni buiten, om iedereen te voorzien van lekkere drankjes. Lunchen en dineren binnen is ook mogelijk, van 2 uur tot ongeveer 23 uur ´s avonds. Vergeet dan niet om als nagerecht de ´stroopwafel´ te bestellen. Dit heb je nog nooit geproefd!

 • Bewaar op Pinterest

Wat: Uit eten tijdens Hogueras
Wanneer: In de week van 19 tm 24 juni
Waar: Bij restaurant Distrikt 41 in de Carrer Navas 41 in Alicante

5. De beste accomodaties tijdens Hogueras

Zoek je nog een accomodatie tijdens de feestweken? Zorg dan dat je zo centraal mogelijk zit, in een hotel met een goede geluidsisolatie. Dat is eigenlijk het meest ideale.

1)Het beste hotel vind je bij Eurostars Mediteranea op het gemeentehuis plein. Daar zit je bijzonder goed tijdens de avond van 24 op 25 juni. Hier is hét moment, wanneer de brandweer onder deskundige begeleiding de grootste pop in de stad in de brand zet en al het publiek met de waterslang nat spuit.

2) Wil je wel pál in het centrum verblijven, maar zeker weten dat je een rustige kamer krijgt? Boek dan een gerenoveerde kamer bij het Melia in de haven. Dit is midden in het centrum, dichtbij alle festiviteiten, restaurants, poppen, en het vuurwerk boven het kasteel! Een heerlijk verblijf is verzekerd.

3) Low budget naar de feesten in Alicante? Boek dan een kamer bij Antonio Guesthouse Alicante. Overal dichtbij, goede nette kamer van alle faciliteiten voorzien. En gelegen in een zijstraatje, waar tijdens de Hogueras het nét iets rustiger is ´s nachts dan in de Hoofdstraat (Alfonso Sabio).

Zomerfeest Alicante
 • Bewaar op Pinterest

4) Zoek je liever een locatie buiten de stad, maar wil je graag wel veel meekrijgen van alle feesten? Boek dan een kamer in het Alicante Golf hotel. Het strand is hier op loopafstand, sportschool en uitgaansgelegenheden midden voor de deur. Net zoals een groot park, grote tuin met groot fijn zwembad. Kortom, aanrader dus!

5) Een andere accomodatie die geschikt is voor een gezin of familie zijn Apartamentos Barbara 3. Dit appartementencomplex ligt midden in het uitgaanscentrum van Alicante. Je loopt dus zo beneden naar het uitgaansgebied. Terwijl je toch een stille kamer hebt, van alle faciliteiten voorzien. Geschikt voor gezinnen met iets oudere kinderen. Of voor een city trip naar Alicante.

6) Liever het vuurwerk vanaf je balkon bekijken met een lekker drankje, in plaats van tussen de mensenmassa te staan in het centrum? Boek dan zeker een kamer bij Melia Gran Sol. Vraag naar een kamer op de hoogste etage. Wil je dubbel genieten van deze kamer? Sta dan lekker vroeg op. Je ziet de zon dan namelijk opkomen boven de zee. En ga daarna ontbijten op de bovenste etage. Dan heb je uitzicht over de hele kustlijn van Alicante.

Wil je een kamer boeken in Alicante? Dan zou ik het echt heel tof vinden wanneer je dit doet door de link hier in het blog aan te klikken. Zo help je mij deze site en de app draaiende te houden en kan ik informatie blijven delen over Alicante.

app downloaden Alicante Like a Local
 • Bewaar op Pinterest
Meer tips met goede restaurants en hotels? Download dan hier mijn gratis app Alicante Like a Local

5. Vuurwerk wedstrijden en programma

Je kunt het complete programma van de Hogueras hier downloaden. Maar dit zijn de belangrijkste hoogtepunten:

 • 17 juni: 14:00 uur Alfonso Sabio Mascletta (duizendklappers wedstrijd)
 • 17 juni: 18:30 uur Optocht door het centrum met muziek corpsen. Tussen Plaza Luceros en Plaza de Ayuntamiento.
 • 18 juni: Alfonso Sabio Mascletta (duizendklappers wedstrijd)
 • 19 t/m 24 juni: 14:00 uur Mascletta (duizendklappers wedstrijd) aan de Alfonso Sabio in het centrum van Alicante.
 • 20 juni: 22:00 uur openingsfeesten in de Barracas. De straattenten. Oftewel, vanaf nu slapen we een aantal nachten niet meer!
 • 21 juni: 19:00 uur: Bloemenofferande optocht. Alfonso Sabio, Rambla, Concatedral San Nicolas, Plaza de Ayuntamiento.
 • 22 juni 19:00 uur: Bloemenofferande optocht deel 2. Alfonso Sabio, Rambla, Concatedral San Nicolas, Plaza de Ayuntamiento. Om 20:00uur: Folklore optochten door het centrum. Alfonso El Sabio, Rambla de Méndez Núñez, Rafael Altamira y Plaza del Ayuntamiento.
 • 23 juni: 20:00 uur: Folkloren dans optocht. Alfonso Sabio, Rambla, Concatedral San Nicolas, Plaza de Ayuntamiento.
 • 23 juni Kampvuurtjes en gezelligheid tijdens de midzomernacht op het strand. De noche de San Juan!
 • 24 juni: 00:00 uur Enorm grote droneshow boven het kasteel Castillo Santa Barbara. Te zien van ver! Hierna worden alle poppen één voor één verbrand. Begin op Plaza de Ayuntamiento.
 • 25 tm 29 juni om 00:00 uur: Siervuurwerk wedstrijden. Afgestoken vanaf de zee naast het Melia hotel in Alicante.

Tips:

Een aantal tips die je ter harte kunt nemen:

 • Auto huren om in de stad te komen? Reserveer dan een auto bij Sunny Cars. Geen gedoe, gewoon een goede huurauto.
 • Neem een hoed mee voor de warmte. Het is bloedheet in de stad en zeker wanneer je een wandeling wilt maken om de poppen te zien, is het verstandig om jezelf te beschermen tegen de enorme hitte die in de stad zindert.
 • Wil je de poppen met kinderen bekijken? Ga dan vroeg in de ochtend. Dan is het nog niet zo druk.
 • Het is mogelijk om deze dagen een fietstocht te boeken bij Baja Bikes. Zorg dat je nu alvast reserveert via deze link, want er zijn minder fietstochten dan normaal, vanwege de enorme drukte ´s middags!

Ben je niet met Hogueras in Alicante? Maar wil je graag de allerbeste tips om jouw vakantie in Alicante onvergetelijk te maken? Download dan mijn gloednieuwe E-book ´Familievakantie in Alicante´.

ebook alicante familie
 • Bewaar op Pinterest

Pin It on Pinterest