Dankzij Corona zijn workactions enorm populair geworden. Als je dan tóch vanuit huis moet werken, kan dat net zo goed vanuit Spanje toch? Dat Spanje / Alicante populair is, roep ik natuurlijk al jaren. Maar het blijkt dat Spanje gezien wordt als dé ideale bestemming om naartoe te gaan voor een workation in 2022. Kijk… Daar houden wij van. Columbus Magazin publiceerde deze maand een onderzoek, naar het meest polulaire land voor workations. En Spanje blijkt favoriet onder alle Nederlanders die meegedaan hebben aan dit onderzoek.

Alicante is dus niet alleen geschikt voor strandvakanties, sightseeing, fietstochten en het eten van tapas. Maar ook dé perfecte uitvalsbasis om lekker met je laptop onder een palmboom naar ons koude kikkerlandje te gaan mailen. In dit blog een aantal tips, wanneer jij een workation naar Alicante wel ziet zitten.

 • Bewaar op Pinterest

Wat is een workation

Bij een ´workation´ wordt werken met een vakantie gecombineerd. In Alicante wordt daar steeds meer op ingespeeld. Er zijn goede koffiebarretjes om te werken, er zijn verschillende ´co work spaces´ met goed internet waar je voor weinig geld een tafel, collega´s en goede koffie om je heen hebt en er zijn tal van accomodaties te vinden, waar je (ook als vrouw zijnde) veilig in in je eentje voor langere tijd een mooi appartement kunt huren.

Waarom Alicante?

Uit het onderzoek dat ik las op Colombus Magazine, bleken een aantal zaken belangrijk. Goede bereikbaarheid (Er zijn minimaal 5 betaalbare vluchten per dag naar Alicante vanuit Nederland en terug. Internetverbinding is natuurlijk de basis, wanneer je hier voor een workation komt. En die is ook vanaf de terrassen in Alicante makkelijk te verkrijgen en van goede kwaliteit. Daarnaast is het aanbod van een appartement of locatie ook van groot belang blijkt. En in Alicante komen er steeds meer leuke, goede en complete appartementen bij.

 • Bewaar op Pinterest
Bron: https://www.columbusmagazine.nl/thema/reisadvies/artikel/11258/workation-werken-in-het-buitenland-wonen-2022

Accomodatie

Het begint natuurlijk bij een goede accomodatie. Wanneer je voor langere tijd in Alicante verblijft, wil je geen hotelkamer. Maar een appartement, waar je iets meer hebt dan alleen een bed en douche. Ik kreeg de tip over Apartamentos Barbara 3. Hier is niet alleen een recepcionist aanwezig overdag, maar krijg je ook een huislijk gevoel door de persoonlijke aandacht van Jesus en Irene. Zij doen er alles aan, om het jouw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Hieronder geef ik nog 3 tips van appartementen, die midden in het centrum van Alicant zijn. Alles is hier op loopafstand en er zijn verschillende werkplekken en koffiebarretjes in de buurt te vinden.

 1. Balmis Plaza Appartments. Midden in het centrum, modern, compleet en met eigen (klein) terrasje.
 2. Apartamentos Globus Be Alicante. Centraal gelegen, modern, compleet met eigen keuken. Geen terras of balkon. Locatie midden in het uitgaansgebied, dus genoeg te doen overdag en ´s avonds.
 3. Apartamentos Teatro Alicante; Super leuk ingericht, modern, vaatwasser, wasmachine etc alles aanwezig. Centraal gelegen.Booking.com

Werkplekken in barretjes

Urenlang met je laptop een tafeltje bezet houden en maar 1 cafe con leche en 1 tostada bestellen wordt tegenwoordig niet overal meer in dank afgenomen. Zeker niet op plekken waar het ´s ochtends druk is met Spanjaarden die hun dag beginnen in een koffiebar. Maar je kan natuurlijk ´bar hoppen´. En het is nog goed voor je dagelijke stappen ook. Daarom een aantal tips van wat leuke koffiebarretjes met een héél fijn uitzicht, waar jij de perfecte presentatie kunt schrijven, aan je boek kunt werken, óf een Zoom call kunt voeren met je collega´s in Nederland.

Koffiebar with a view:

 1. Noray Puerto
 2. Soho Mar
 3. Bij slecht weer, kun je lekker binnen zitten bij Madness coffee

Co work spaces

Sinds Corona er is, heeft het bestaan van Co Work plekken een enorme vlucht genomen in Alicante. De kans is groot dat je natuurlijk met Spaanse collega´s te maken krijgt. Maar aangezien er steeds meer nationaliteiten naar Alicante komen, zal je netwerk zich hier snel uitbreiden met collega´s uit alle landen. De mooiste en beste Co Work plekken op dit moment zijn;

 1. Portal 6 Centrale ligging, mooi pand, maar veel mensen die hier dagelijks aanwezig zijn. Wellicht is de kans op een tafeltje dus wat klein.
 2. Rambla Work center. In het centrum gelegen, individuele werkplekken, maar ook een vergaderruimte en keukentje aanwezig.
 3. Ulab; Gericht op Spaanse ondernemers, maar juist dat kan interessant zijn. Eigen keuken, moderne werkplekken en goede faciliteiten. Centraal gelegen.
 4. Khooworking; modern, centraal gelegen en goede faciliteiten.
 • Bewaar op Pinterest
Bron: Columbus Travel

Waar ik aan moet denken voor en tijdens mijn verblijf in Alicante

Nie nummer

Wanneer je van plan bent om langer dan 3 maanden in Spanje te gaan verblijven, ben je verplicht om een NIE nummer aan te vragen. Dit nummer moet je overal te pas en te onpas gebruiken. Niet alleen bij het kopen van een huis zoals veel mensen denken. Maar ook wanneer je iets online besteld, vragen ze bij aflevering naar je NIE nummer. Dit nummer is het Numero Identificación Extranjeros. Oftewel, je fiscaal identificatienummer in Spanje. Wanneer je in Spanje dus een mobiel nummer aan wilt schaffen, een abonnement ergens op wilt nemen etc. heb je altijd een NIE nummer nodig. Deze kun je aanvragen bij de politie in Alicante die een afdeling hebben voor het aanvragen van dit soort papieren voor buitenlanders.

Verschil in werktijden

Houd er rekening mee, dat de werktijden van Spanjaarden nog steeds erg verschillen met die van Nederlanders. Over het algemeen gaan bedrijven open rond 9 uur en werken ze door tot 2 uur ´s middags. En vervolgens weer van 5 uur ´s middags tot een uur of 9 ´s avonds.

Pin It on Pinterest