Wandelen en klimmen in Alicante

Wandelen en klimmen in Alicante

Klim en wandelroutes in Alicante

Bij Alicante denk je in eerste instantie aan zon, zee en strand in plaats van wandelen en klimmen. Toch is de Costa Blanca hier uitermate geschikt voor en heeft zij een prachtig binnenland met heuvels en bergen die geschikt zijn voor beginners en gevorderde wandelaars en klimmers. Overal zijn routes uitgezet en er kan gewandeld worden met en zonder gids. 

 

Neem dus vooral niet alleen je bikini of zwembroek mee, maar vergeet ook je wandelschoenen zeker niet. 


Voor beginners

Wil je gewoon een lekker wandelingetje maken? Check dan de twee stadswandelingen in mijn Ebook, die onder andere naar het kasteel Santa Barbara leiden. Een wandeling vanuit Alicante naar bijvoorbeeld El Campello is een mooie tocht die langs de boulevard gaat en 10 km en heel vlak is. Terug kun je dan de tram nemen, als 20 km teveel van het goede is.

 

Serra Grossa

Een leuke wandeling voor het hele gezin is die naar de Serra Grossa. Deze berg ligt buiten het centrum van Alicante aan de Avenida de Denia. Er zijn twee mogelijkheden om naar boven te klimmen. Aan de zijkant ligt een klein paadje met kiezels. Hier lopen veel mensen met de hond. Aan de voorkant ligt een aangelegd pad. Een bus, tram of taxi pakken naar Cabo Huertas is een goede optie voor wie het te ver wandelen is. Binnen een half uurtje ben je boven en heb je een prachtig uitzicht over de kust van Alicante en het binnenland. Vooral op zondag is het druk, dan zijn er veel families die naar boven wandelen met kinderen en hond. 

 

Voor degene die van iets meer klimwerk houdt, is een wandeling naar de vuurtoren El Faro in Albir een aanrader. Net zoals het beklimmen van de Peñon de Ifach Calpe. Het is wel aan te raden hier met een auto naartoe te rijden. Albir Is drie kwartier rijden en Peñon de Ifach een uur. In Calpe pak je dan meteen even het meer met de flamenco's mee. Die staan bijna het hele jaar tot aan hun enkels in de voedingsrijke bodem op de weg van Calpe naar Moraira. Beide tochten zijn geschikt voor de hele familie, maar met de kinderwagen ben ik erachter gekomen dat je wel een aardig eindje moet duwen! 

 

Een mooie zone is Altea La vella, waar Wikiloc verschillende makkelijke routes uitgezet heeft.


Gevorderde wandelaar/klimmers

Een van de mooiste, maar ook redelijke moeilijke tochten hier in de buurt vind je op Wikiloc. Dit is een site, die ook in het Nederlands beschikbaar is. En hierop vind je allerlei routes op, die je ook op je mobiel kunt uitlezen. Er staan recensies bij van wandelaars, foto's en allerlei handige tips. Ideale site dus. 

 

Cabezo d´or

Een pittige maar mooie route is de Cabezo d'or. Deze bevindt zich bij het dorp Busot. Hij lijkt met ruim 11 kilometer goed te doen, maar toch zitten er veel delen in waarbij er echt geklommen moet worden. Deze route is geschikt voor ervaren klimmers. 

 

Route Puig Campana

Deze wandeling behoort in de categorie ´moeilijk´. Er zijn twee opties. Een wandeling die rondom de berg leidt en geschikt is voor de gemiddelde wandelaar. Hier doe je echter wel 3 keer zo lang over. En ben je ongeveer 5 a 6 uur onderweg. Én er is een pittige wandeling naar boven met een pittige afdaling, waarbij je af en toe al slidend naar beneden je weg moet zien te vinden. Geschikt voor echt ervaren wandelaars en klimmers dus! Vorig jaar werd hij gelopen door mijn team en iedereen was er erg van onder de indruk. Mooi, maar pittig. Maar wie de top dan haalt, heeft een geweldig uitzicht over de hele Costa Blanca!  

 

Sierra Helada

Vrienden hebben vorig jaar de Sierra Helada route gewandeld en waren 6 uur onderweg en erg onder de indruk van het uitzicht. Zie foto´s hieronder. 

 

Handig om te weten:

Voor de beginnende wandelaar die dus nog geen ervaring heeft met het wandelen in het buitenland is het belangrijk om een aantal zaken goed voor te bereiden. Zo kan de warmte je in Alicante echt opeens bevangen. Zorg dat je dus altijd genoeg water bij je hebt. Onderweg kom je verschillende bronnen tegen, maar water uit de kraan drinken in Spanje is niet echt een aanrader. Bergwater is echter veilig genoeg om te drinken, mits aangegeven. Denk ook aan een hoge beschermingsfactor. Soms loop je een tijd over een kale vlakte en dan kun je ´s avonds bij thuiskomst behoorlijk verrast worden door de kracht van de zon. 

 

Vuur maken onderweg is verboden, vanwege brandgevaar. In Spanje is in de zomer alles kurkdroog. 

 

Wandelschoenen vergeten? Decathlon, vlakbij het vliegveld van Alicante heeft ruime keuze aan wandelschoenen en accesoires. Betaalbaar en redelijke kwaliteit als je er alleen tijdens je vakantie gebruik van wilt maken. Ben je op zoek naar goede kwaliteit en wil je schoenen en of kleding weer mee naar huis nemen? Neem dan even een kijkje bij de Corte Ingles in het centrum. Op de sportafdeling is er ruime keuze aan Senderismo (wandel) materiaal. 

 

Verschillende gemeentes waaronder die van El Campello organiseren maandelijks wandelroutes naar diverse gebieden. Vaak moet er dan een bijdrage voor het busvervoer betaald worden. Dat is rond de 5 euro. Eten en drinken moet je dan zelf voor zorgen, maar het is natuurlijk hartstikke leuk om met een groep locals een dag de bergen in te gaan! Info kan verkregen worden bij Oficina de Turismo in El Campello.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0