Toeristen zijn er niet zoveel te bekennen op dit moment in Spanje, Alicante. Dat is logisch. Want vliegen is dan wel onmogelijk of het wordt de reiziger bijna onmogelijk gemaakt. Tóch is het soms noodzakelijk om een bezoek te brengen aan Alicante. De stappen die hiervoor nodig zijn, heb ik hieronder beschreven. Dat maakt het reizen in deze rare tijd wellicht net iets minder onaangenaam. Let op; deze blog heb ik geschreven naar eigen bevindingen. Verhalen die ik van vrienden en kennissen hoor en lees. Check dus altijd even de laatste eisen, voor vertrek! Bijvoorbeeld via deze actuele site van de Rijksoverheid.

Dit kan je een hoop geld en tijd besparen!

Mondkapjes

In Spanje moet iedereen vanaf 6 jaar verplicht een mondkapje dragen, buiten de deur. Dus ook op straat. Ook wanneer je door een restaurant loopt naar je tafeltje en ook wanneer je even een praatje maakt op straat met iemand. Boetes zijn vanaf 600 euro per persoon, dus in Spanje houdt iedereen zich daar goed aan. Mondkapjes zijn overal verkrijgbaar. Van de Aldi tot aan de Mercadona supermarkt en bij de apotheek. Voor kinderen vind je fijne wegwerp mondkapjes bij de Aldi en Mercadona. Goedkoop en ze zitten niet te strak. Medische mondkapjes vind je bij de Farmacia. Die zich op elke hoek van de straat bevindt.

Ticket boeken

Dit lijkt een simpele stap. Maatschappijen zoals Transavia en Ryanair gooien je op dit moment met aanbiedingen om de oren. Voor 10 euro lijkt het net, alsof je een reis naar Alicante boekt. Maar dan komen de kleine lettertjes… Het lijkt bij het boeken bij Ryanair bijvoorbeeld, net alsof je tot op het laatste moment je reis nog om kunt boeken. Maar let op. Dit geldt, tot een week van tevoren. In die tijd, kun je je vlucht wel gratis omboeken. Dat houdt in, dat je geen wijzigingskosten betaalt. Je betaalt echter wél, de kosten van het verschil van de ticket. En laat deze nou bijna nét altijd even duurder zijn, dan de oorspronkelijke datum.

Daarnaast kun je geboekte bagage niet mee wijzigen. Wanneer je al koffers bijgeboekt hebt, ben je deze bij een wijziging dus gewoon kwijt. En moet je ze weer opnieuw toevoegen, wanneer je je vlucht wijzigt.

Conclusie: boek dus nu op dit moment (januari 2021) niet alvast een ticket, omdat het zo lekker goedkoop lijkt allemaal. Beter even wachten en boeken op het moment dat het zéker is, dat je ook daadwerkelijk gaat vliegen.

Onlangs heb ik weer uren met Ryanair op de chat doorgebracht. Telefonisch zijn ze nooit te bereiken en ook via de mail krijg je geen antwoord. Via de chat wordt er verbinding gemaakt met een Engelstalig persoon, die 5 chats tegelijk in behandeling heeft. Nadat ik mijn verzoek deed, voor het wijzigen van de tickets, kreeg ik te horen dat mijn muziekinstrumenten waren toegevoegd. Huh? Volgensmij heb ik die helemaal niet nodig….Daarna bood de Ryanair medewerkster haar excuus aan. Dat bericht was voor iemand anders bedoeld. Maar het omzetten van de ticket bleek niet mogelijk.

Bereid je vlucht voor:

PCR test in Nederland

Voordat je naar Alicante vliegt, is een PCR test verplicht. Het laten testen kan op heel veel locaties, maar voor gebruik op een vliegveld gelden andere regels. Dan hoef je dus geen symptomen te hebben, maar wel een QR code, die uitgelezen kan worden op het vliegveld. En waar dus in staat, dat je negatief bent en dus mee mag op de vlucht. Om Spanje binnen te komen is dit verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar en ouder.

Gezondheidsverklaring

Deze verklaring krijg je toegezonden, wanneer je boekt met bijvoorbeeld Ryanair. Je kunt dan een app downloaden en alle gegevens invullen. Of je bijvoorbeeld last hebt van keelpijn, in aanraking bent geweest met iemand die covid heef, maar ook waar je gezeten hebt in het vliegtuig en je paspoortnummer enz. Wanneer je deze gegevens in de app hebt staan, scheelt je dit veel tijd bij aankomst op het vliegveld. Je mag het formulier namelijk ook uitprinten en handmatig invullen. Deze worden dan ingenomen en gescand bij aankomst in de aankomsthal, voordat je naar de bagageband loopt. Daar wordt ook je temperatuur gemeten. Dit gaat niet handmatig, maar gebeurt automatisch wanneer je door een grote metalen poort loopt. Mensen met een verhoogde temperatuur, worden er zo automatisch uitgepikt.

Let op wanneer je opgehaald wordt op het vliegveld in Alicante. Mensen mogen niet meer wachten in de aankomsthal. En moeten dus buiten op hun gasten wachten.

PCR test in Alicante

Het is hier in heel veel ziekenhuizen mogelijk om een pcr test af te laten nemen. Maar, deze test moet wél in het Engels talig zijn en het liefst nog beschikken over een QR code. En dat is bij de meeste testen hier niet zo. Deze zijn alleen bestemd voor mensen hier uit de buurt, die zich willen laten testen vanwege klachten.

Een ziekenhuis dat zich hierin gespecialiseerd heeft, is onder andere het IMED in bijvoorbeeld Elche en Benidorm (Levante). Een afspraak maken is niet nodig en binnen 24 uur heb je via de mail een geldige PCR test in je mailbox, waar je dus prima mee uit de voeten kunt op het vliegveld. Kosten voor deze test zijn 120 euro per persoon. Onderstaand document kreeg ik toegemaild van het IMED ziekenhuis, in het Spaans. Hierin staan alle test mogelijkheden. Een PCR test voor een vlucht terug naar Nederland, is verplicht voor kinderen van 13 jaar en ouder.

Vanaf 23 januari is het verplicht om naast de PCR test, óók een negatieve sneltest te kunnen laten zien, wanneer je naar Nederland reist. Deze moet afgenomen worden,

Daarnaast is ook het ziekenhuis Quirón in Alicante centrum een aanrader. Hier kun je een PCR test af laten nemen voor 90 euro. Mijn ervaring is wel, dat een afspraak telefonisch maken bijna onmogelijk is. Je komt niet door het belprogramma heen. Ook hier hoeft geen afspraak gemaakt te worden. Dus gewoon in de rij aansluiten bij de speciale ingang (aan de voorkant) en binnen 24 uur heb je dan het resultaat in je mailbox. In verschillende talen uiteraard. Het personeel is niet gericht op internationale patiënten, dus je moet wel enigszins uit de voeten kunnen met de Spaanse taal.

Meer informatie

Voor meer informatie over vliegen naar Alicante in Covid tijd, check altijd even de site van de Rijksoverheid. Hier staat de meest actuele informatie op. Alicante Like a Local is niet aansprakelijk voor deze geschreven tekst.

Deze post zijn ook leuk:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.