Haal Spaanse sfeer en temperatuur in huis

Kleur in je leven

Lijkt de zomer net te zijn begonnen in Nederland, is het nu al weer 16 graden lees ik in de krant. Wil je toch een beetje zomer naar binnen halen en een Spaans sfeertje aan je huis en tuin geven? Lees dan onderstaande tips en maak van je huis een Mediterraans plaatje! 

 

Typisch Spaans

Wat zijn nou typisch Spaanse sfeermakers in huis...

Om te beginnen is decoratie in Spanje erg uiteenlopend. Op Ibiza zie je voornamelijk koele en witte kleuren, met eenvoudige decoratie van gevlochten riet. En in het zuiden van Spanje kan het niet bond genoeg zijn. Tegeltjes met drukke motieven, veel blauw, veel terracotta en veel fel gekleurde bloemen. Zoals ik het al beschrijf, van alles 'veel' dus. 

 

Ibiza look

Hou je van de Ibiza stijl, met rustige kleuren en natuurlijke materialen? Dan heeft bijvoorbeeld Zara Home een heel scala aan bijbehorende producten. Ben je in Spanje op vakantie en wil je graag wat souvenirs voor je huis meenemen om je huis voor een prikkie om te toveren in Ibiza sfeer? Kijk dan een rond bij de (hoe grappig) Chinese bazaar. Hier vindt je bijvoorbeeld rieten gevlochten onderzetters, die het goed doen als muurdecoratie. Hier vindt je tevens rieten boodschappentassen, die je overal in Spanje ziet. Ook op Spaanse marktjes kom je deze regelmatig tegen. Op de markt, in veel kledingwinkels (Zara, Mango, Stradivarius) kom je gevlochten strandhoedjes tegen. Deze beschermen niet alleen je hoofd tegen de extreme hitte in de zomer. Maar staan bij thuiskomst ook hartstikke leuk tegen een witte muur! Scoor er een paar bij een strandwinkel dus en hang ze thuis aan een spijkertje! Voor een idee, zie bovenstaande foto.

Wil je je Ibiza look helemaal afmaken, ga dan op zoek naar een dromenvanger van schelpen of een gevlochten exemplaar. In diverse strandwinkeltjes kom je ze tegen. Maar ook woonwinkel Maison du Monde heeft ze in hun collectie dit seizoen. Deze winkel heeft op dit moment een heel scala aan bohemien producten. Zo maak je je huis in 1 klap Ibiza proof! 

 

Wil je het helemaal radicaal aanpakken, stort dan een gietvloer in je woon en badkamer. Een gietvloer is naadloos en makkelijk schoon te maken en geschikt in combinatie met vloerverwarming. Voorbeelden en prijzen staan op bijvoorbeeld de site van de Gietvloeren Expert. 


Tuin met een tintje uit Alicante

In de Barrio in Alicante heeft niemand een achtertuin. Daarom probeert iedereen zijn voordeur en binnenplaatsje zo leuk mogelijk aan te kleden. Zoals op onderstaande foto bijvoorbeeld. Elke voordeur heeft zijn eigen Mediterraanse kleur en eigen stijl decoratie. En het liefst nog een parkiet in een kooitje die het straatbeeld compleet maakt in dit leuke kleurrijke wijkje! 


Andalusie stijl

In Zuid Spanje wordt het in de zomer meer dan 40 graden. Het is dus belangrijk daar dat woning voorbereid zijn op extreme hitte. Daarom wordt er gekozen voor kleuren en materialen die het huis zo koel mogelijk houden. Maar dat wil niet zeggen dat het een kille bedoening wordt. In tegendeel zelfs. Alles wordt flink gedecoreerd met bloemen. Houdt je van deze stijl? Kies dan voor terracotta kleur, terracotta potten met felrode bloemen in combinatie met donkerblauw.

Typerend voor deze stijl zijn de mozaïek tegeltjes. Ook wel 'azulejos' genoemd. Deze zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. In Spanje zie je ze in effen kleur, of juist heel veel motieven door elkaar. Als je in Google zoekt op Azulejos of Portugese tegels, dan kom je van allerlei voorbeelden tegen. Op de site van Designtegels kun je zelf je eigen tegel ontwerp maken.Heb je nog goede tegels op je muur zitten, maar ben je wel fan van die mooie Spaanse tegeltjes? Via Etsy kun je venyl stickers bestellen, die je op je tegels kunt plakken. 

 

Voor muurdecoratie kun je denken aan bloempotten die aan de muur bevestigd worden. Of een mooi schilderij van een flamencodanseres. Spiegels in állerlei ronde vormen doen het goed bij deze stijl. 


Spaanse tuin

Een Spaanse tuin wordt ook wel een jardin genoemd of patio. Over het algemeen zijn Spaanse achtertuinen niet zo heel groot. Basics voor een Spaanse uitstraling zijn cactus planten, Spaanse Margrieten en natuurlijk mag ook een hangmat niet ontbreken. De zomeravonden zijn lang in Spanje. En vaak wordt er uitgebreid getafeld met familie en vrienden. Kies daarom voor een mooie houten tafel met fijne stoelen in je Spaanse tuin.

 

Niet is zo Spaans als een olijfboom in je tuin. Bijvoorbeeld van de Intratuin. Maar deze zijn behoorlijk prijzig en vragen de nodige verzorging. Het duurt even voordat ze groeien. En in de winter moet je ze wel goed beschermen tegen de kou. Knip een olijfboom nooit in de breedte. Maar altijd in de lengte. Zo krijgt hij een volle stam en brede takken. 

Plant een mooie yuka in een rieten mand. En varens doen het ook goed bij je Spaanse look! 

Een cactus in een rieten watervaste mand onder het afdak staat altijd goed. Of een paar nepplanten van de Ikea of Maison du Monde. Een bougainville schiet hier in Spanje uit de grond, met zijn prachtige paarse en roze kleuren. Maar lavendel doet het ook prima in het Nederlandse klimaat, ruikt lekker en staat hartstikke Spaans! 

 

Spaans balkon

Heb je een balkon in plaats van tuin? Hang dan een hangstoel op. En plaats een handig tafeltje met 2 stoeltjes. Aan het balkon hang je véél gekleurde bloemen in verschillende bloembakken. En je tafel dek je met servies van Zara Home. Veel Spaans op een paar vierkante meter dus! 

 

Het enige dat nu nog ontbreekt is een goede playlist met Spaanse muziek, een kan vol lekkere sangria en goede vrienden. Voetjes van de vloer en dan gaat die zon vanzelf schijnen! Heb jij iets typisch Spaans in je huis of tuin? Ik ben gek op decoratie, dus benieuwd naar jouw Spaanse stijl! 

 

 

Bron foto's:

http://cat-arzyna.tumblr.com/post/129271808538/i-believe-in-the-simple-things

http://bycocoon.com/

http://style-files.com/2017/04/17/a-perfect-summer-home-for-rent-on-formentera/

http://youngadventuress.com/2013/04/cordoba-spain-may.html

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/1c/9c/8d/1c9c8dbda419950dd4c8a343313b7b71.jpg

http://roldam.tumblr.com/post/137563021843/via-min-lilla-veranda

http://www.inrichting-huis.com/ibiza-style-interieur/

http://www.maisonsdumonde.com/NL/nl/produits/fiche/witte-gehaakte-dromenvanger-alawa-164877.htm

http://inspirationsdeco.blogspot.com.es/2013/02/ma-selection-deco-de-la-semaine-17.html

https://www.americanblinds.com/wallpaper

https://www.etsy.com/nl/listing/233221871/wand-tegel-stickers-vinyl-sticker?

levant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=stair+riser+decal&ref=sr_gallery_11

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jan Dijkstra (woensdag, 06 juni 2018 09:23)

    Ik ben met het opnieuw inrichten van mijn badkamer en wil graag een Zuid-Europeaanse stijl, omdat dat zomers en warm aanvoelt. Daarom overweeg ik ook Portugese tegels aan te schaffen. Goed idee om een gietvloer te storten, maar ik ga nog even kijken naar andere mogelijkheden.
    http://www.castelo.nl/tegels.html