Pasen is in Spanje één van de belangrijkste feesten van het jaar. In Alicante is dit de drukste en duurste periode.

Wat er te zien is en waar je moet zijn in het centrum van Alicante; lees je in dit blog.

Tips paasdagen alicante
  • Bewaar op Pinterest

Wat is er bijzonder aan de Paasweek in Spanje

Blog update: 18/03/2024

 

Waar we in Nederland bij Pasen tegenwoordig alleen nog maar denken aan eieren zoeken in de tuin, gourmetten en de Pasion op TV; is dit in Alicante wel andere koek.

In Spanje begint de Paasweek al de week vóór de Paasdagen. Deze week heet ´Semana Santa´ ook wel de heilige week genoemd.

In die week zijn er veel bedrijven en winkels gesloten. Het kan dus goed zijn, dat je ergens voor een dichte deur komt te staan.

Daarnaast zijn er heel veel Madrileños (mensen uit Madrid) die een tweede woning aan de kust van Alicante in hun bezit hebben. Zij komen met Semana Santa massaal naar Alicante. Het valt jou als Nederlandse toerist dus niet op, dat er nóg meer toeristen bij zijn gekomen. Maar het lijkt die week net alsof het twee keer zo druk is in Alicante.

Een typisch voorbeeld hiervan, is dat je de balkonnetjes waar je nu nog de rolluiken gesloten ziet,  opeens open ziet staan en de bloemetjes weer op het balkon ziet kleuren.

TIP: Omdat er zoveel (Spaans) toerisme op deze bijzondere week afkomt, zie je dat hotels en vliegmaatschappijen hogere prijzen hanteren dan de rest van het jaar.

Wil jij deze week een keer meemaken in Alicante, is dit zeker de moeite waard. Maar ben jij van plan om alleen maar aan het strand te gaan liggen deze dagen? Dan zou ik andere data uitkiezen, om je vakantie een beetje betaalbaar en gezellig druk te houden. Check hier de prijzen met Transavia.

Ben je nog op zoek naar een betaalbare en typisch Spaanse accommodatie? Bekijk Guesthouse Antonio dan eens. Of bekijk de pagina met leuke Bed & Breakfast.

dragen beeld jesus alicante
  • Bewaar op Pinterest

Wat is er te zien in Alicante

In de week voor Pasen zijn er in Alicante bijna elke dag indrukwekkende processietochten. Tijdens deze tochten trekken broederschappen door de straten van Alicante met beelden van honderden kilo´s op hun schouders. Het is een hele opgave om dit te doen. Want de temperatuur is aardig opgelopen ondertussen, plus de kleding die de broederschappen dragen maakt het tot een ware indrukwekkende uitdaging! Maar voor Spanjaarden is het een belangrijke traditie. Ook al zijn zij niet meer gelovig; het is belangrijk om bij deze groep te horen en deze week samen met vrienden, buren en familie te vieren.

TIP: Het is dus zeker de moeite waard om een van de onderstaande tochten te gaan bekijken in het centrum. Ga niet met je auto het centrum in. Maar pak de tram naar Plaza Luceros of Mercado.

Specifieke tips en informatie over Alicante lees je in mijn E-book Alicante Like a Local.

Palmtakken als souvenir uit Alicante

Wanneer je nu naar een markt in de omgeving van Alicante gaat, zie je dat je overal Palmtakken kunt kopen. Dit was in Jeruzalem een teken van overwinning. Voor een paar euro koop je nu een prachtig gevlochten palmtak, die je jaren goed kunt houden als souvenir! Spanjaarden hangen hem graag aan hun balkon.

 

Paastakken Alicante
  • Bewaar op Pinterest

Deze prachtige gevlochten Palm Paastakken heten hier ´Palma de ramos´ en koop je voor een paar euro op de markt. Je kunt ze jaren bewaren! 

Programma in Alicante:

Let op: Dit programma zal ik de komende dagen nog volledig maken, met alle activiteiten wanneer exacte tijdstippen en locaties bekend zijn! 

24 maart: Domingo de Ramos: 10.30 uur processietocht vanaf: P. San Antonio de Padua.

26 maart: Processietocht vanaf 18:20 uur vanaf P. San Antonio de Padua.

 

29 maart: Nachtprocessietoch met kaarsen. Start 23:45 uur start vanaf Basílica de Santa María

 

30 maart: Broederschap processietocht. Vertrek vanaf Basílica de Santa María· 19:30 uur

23:30 uur Processietoch vanaf P. San Antonio de Padua

TIP:
Hier vind je het complete programma (in het Spaans) Mijn tip wanneer je de indrukwekkende processietochten wilt zien; je ter hoogte van de Rambla, Plaza de Ayuntamiento en Alfonso Sabio moet zijn. Er zijn duizenden mensen in de stad. Het is dus makkelijk om de tocht te vinden. De tochten duren uren.

Wanneer er updates zijn of belangrijke info; zal ik deze op dit blog en op Instagram vermelden.

 

 

 

Pasen Alicante
  • Bewaar op Pinterest

Dit is in de straat van La Milagrosa in de Cally Mayor. Hier vind je onder andere Baja Bikes, de aanbieder van de City Highlights fietstour en het leuke Hostal La Milagrosa dat ook een heel leuk dakterras heeft! 

Wanneer is die tocht met die KKK puntmutsen

Dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Op TV in Nederland wordt de processietocht vaak in beeld gebracht, wanneer de Spanjaarden met de welbekende puntmutsen (nazarenos) en soms blote voeten de straat over te gaan. Dit stamt uit de tijd van de Spaanse inquisitie. Wie er toen een religieuze misdaad had begaan, moest met deze nazareno gericht naar de hemel zijn lijdensweg afleggen. Dit ritueel heeft dus van vroeger uit niks te maken met Amerikaans racisme!

Tijdens de processietocht wordt er eerst een Paso gedragen van honderden kilo´s, die Jesus uitbeeldt. Daarna volgt een Paso met Maria erop. Daarna volgt de muziek die het ritme van het dragers van de beelden aan moeten geven. En daarna volgen de groep met mensen die een puntmuts dragen.

 

gemeentehuisplein met pasen
  • Bewaar op Pinterest

Dit is het meest indrukwekkende moment vind ik in Alicante. Met zóveel mensen op één plein, gekleurde papiertjes met religieuze afbeeldingen die naar beneden worden gestrooid vanaf de daken, muziek en dan de inmens zware beelden die gedragen worden onder luid applaus van de toeschouwers.

Waarom is deze week voor Spanjaarden nog steeds zo belangrijk?

Op de eerste plaats is dit een belangrijke week, omdat deze traditie in Spaanse families generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is een hele eer wanneer je mee mag lopen in een processietocht.

Ten tweede is dit écht het begin van het zomerseizoen. Er wordt een grote voorjaarsschoonmaak gehouden, want de familie komt thuis eten. Je kunt weer lekker buiten zitten, dus alle terrasjes zijn weer geopend. En het is hét moment om weer even terug te gaan naar je oude woonplaats en vrienden van vroeger te spreken.

Leuke Spaanse niet religieuze tradities

Ten derde is Tweede Paasdag dé dag in Alicante om naar de campo te gaan met de hele familie. Zij noemen dit ook wel de  ´Dia de Mona´.  Je gaat dan met stoeltjes, picknickmanden, eten en drinken het binnenland in. Daar worden stoeltjes uitgeklapt, barbecues aangestoken en uren lang gezellig gekletst, getafeld en gelachen onder het genot van veel zelfgemaakt eten en drinken. Daarnaast wordt de ´Mona de Pascua´ gegeten. Een Paasbroodje met een gekookt ei erop. Deze mag je stuk slaan op het voorhoofd van je buurman naast je aan tafel. Hilarisch dus! Daarnaast wordt er als nagerecht ´torrijas´ gegeten. Dit kennen wij als wentelteefjes. Ik denk dat ik hier dit jaar maar eens het bolletje vanilleijs bij ga introduceren.

TIP: Koop je Mona de Pascua bij de bakker op elke hoek van de straat. Chocolade eitjes kun je vinden bij de Lidl en Aldi! Let op, ze smelten hier sneller dan in Nederland…Dus lekker snel opeten!

Spanje pasen tips
  • Bewaar op Pinterest

Wil je nog meer local tips? Download dan mijn gratis app ´Alicante Like a Local´ nu verkrijgbaar in alle app stores. Of download mijn E-book met de beste local tips voor de Costa Blanca!

Bron foto´: Canva, Cope & Informacion

Pin It on Pinterest