De leukste Kersttips voor het hele gezin

Er zijn nog nooit zoveel activiteiten georganiseerd in de maand december in Alicante. Vanaf het moment dat de kerstverlichting aan is gegaan in november, loopt het programma continue door tot na Driekoningen begin januari. Kom je in december of januari naar Alicante, lees dan in dit blog waar je kunst schaatsen, de grootste kerststal ter wereld kunt zien en download de speciale Alicante Like a Local Kerstwandeling, om geen enkel hoogtepunt te missen! 

Let op; deze kalender wordt de komende dagen nog verder aangevuld! Kom regelmatig terug dus, om het up to date programma te checken! 

Kerstboom Alicante
  • Bewaar op Pinterest

De Alicante Like a Local Kerstwandeling

Ik heb echt iets heel leuks bedacht! De Alicante Like a Local Kerstwandeling! Download hiernaast de tour voor 4,95 euro en laat je via Google Maps op je mobiel door de stad leiden langs de mooiste lichtjes en kerststal! Niet door de stad slenteren, maar gewoon precies alle headlines van de stad zien. Leuk voor het hele gezin dus! Onderweg heb ik natuurlijk allemaal leuke stops ingebouwd, voor churros, hot chocolat en goeie koffie (en koud bier)

Nu verkrijgbaar!

Kerst Alicante
  • Bewaar op Pinterest

Feestkalender Alicante:

Over Kerst in Spanje:
Kerst wordt in Spanje grootst gevierd. Maar toch bestaat Kerst maar uit twee dagen! Namelijk Noche Buena; kerstavond en Navidad; Eerste Kerstdag. Wanneer wij Tweede Kerstdag vieren zijn Spanjaarden allemaal al weer gewoon aan het werk! Vier jij Kerst in Spanje dit jaar, dan kun je dus rustige overal op Tweede Kerstdag gaan eten. Een zonnig terrasje pakken, of zelfs gaan shoppen! (Bijna) alles is dan gewoon weer geopend.

Kerstmarkten:

2 December: Kerstmark Torre Juana Playa San Juan 11:00 uur to 17:00 uur
Deze oude finca/toren is normaal alleen met speciale gelegenheden geopend. Klein marktje, maar leuk om tussen de locals een tapa te eten, een typische souvenir te kopen en te beginnen met het opsnuiven van de Spaanse kerstsfeer!

3 December: Kerstmarkt Torre Reixes in San Juan. Van 10.30 uur tot 17 uur. Maarliefst 50 leuke kraampjes met handgemaakte producten, sieraden en lekkere Spaanse streekproducten.

5 tot en met 10 december: Kerstmarkt in Jijona. Dit is de grootste kerstmarkt in de omgeving van Alicante. Een grote kerststal, overal kun je turrón eten (het typisch Spaanse nougat product dat hier gemaakt wordt). Klik op deze link om het exacte programma te zien. 
Dit programma zou in het Engels moeten verschijnen; maar tot op heden verschijnt hij in het Spaans. Anyway; er zijn de hele dag door activiteten tussen 10:00 uur en 21:00 uur. Let op; dit is ook de drukste markt tijdens in december.

6 tot en met 10 december: Kerstmarkt in Alcoi, La Glorieta. Van 10:30 tot 14:00 uur en van 17:00 uur tot 20:30 uur is er een levende kerststal, streekproducten, handgemaakte souvenirs en nog veel meer te zien!

Kerststal op Plaza Montañeta
De vereniging van kerststallen (Ja; die bestaat!) heeft wederom een mooi levendige kerststal opgebouwd op de Plaza Montañeta. Deze is elke avond geopend vanaf 19 uur.

 

Boekenmarkt

Op de Plaza Federico Soto, tegenover de Corte Ingles, is er een boekenmarkt. Ook al kun je er wellicht geen letter van verstaan; het staat leuk in je boekenkast! En wellicht zit er een fijn kinderboek tussen. Dan kun je ondertussen alvast beginnen met Spaans leren! 

Zoek je nog meer algemene tips voor het hele gezin, die je het hele jaar door kunt toepassen? Zoals leuke speeltuintjes, kindvriendelijke restaurantjes en nog 8 gave tips; zonder een heel boek door te hoeven lezen? Download dan de Familie gids hieronder. 1 PDF; 10 enormhandige tips voor het hele gezin! 

Muziek en theater:

5 December: Opening van de grootste Kerststal ter wereld, op het Gemeentehuisplein (Plaza de Ayuntamiento) Om 20:00 uur. Het hoogste beeld is maarliefst 17 meter hoog. Gevolgd door de Drie koningen van 11 en 16 meter.

6 December: Wijnproeverij bij La Maquina de Escribir. 28 euro voor 5 wijntjes + hapje. Om 20:00 uur.

14 December: Pub Quiz Xmas edition Anouki´s International Pub

16 December:
Kerstconcert in de Sint Nicolaas Kerk, om 20:30 uur

17 December: 
Kerstliedjes concert bij museum Maca 12:30 uur

24 December:
Kerstconcert begin Rambla, Explanada. 19:00 uur

 28 December: 
Kerst rock; begin Rambla, Explanada. 12:00 uur

Om 19:00 uur het Orquesta Virtuós Mediterrani Kerstconcert. Begin Rambla, Explanada

27, 28, 29 december om 12:00 uur; Theater voor kinderen bij het Marq Museum. Entree gratis. Vergeet niet de expositie van Qin & Han te bezoeken, met terracottapoppen uit China. Erg interessant!

31 December: Rambla/Explanada Zijn er ´s middags kinderactiviteiten. Photocall, springkussens en live muziek. ´S Avonds worden er druiven uitgedeeld en is er live muziek tot middernacht! 

Jijona kerstmarkt
  • Bewaar op Pinterest

Vrije dagen, optochten en kermis

Winkels en restaurants gesloten

6 en 8 december: Puente in Spanje. Puente betekent ´brug´ en aangezien woensdag en vrijdag vrije dagen zijn; nemen veel mensen ook donderdag vrij.
6 December is een vrije dag in heel Spanje; de dag van de Spaanse Grondwet; el día de la Constitución Española. Ook vrijdag, 8 december is een vrije dag! la Inmaculada Concepción. En dit brengt extra drukte met zich mee in het weekend in Alicante!

6 December zijn ook bijna alle supermarkten gesloten! In Alicante centrum zijn een aantal 24 uurswinkels. Tegenover tramstation Mercado zit bijvoorbeeld een Carrefour Express. Deze zit op meerdere locaties in Alicante en omgeving en is altijd geopend. Zo kun je toch water halen en de eerste levensbehoefte. Ook beschikken veel tankstations over een kleine supermarkt.

Commercieel centrum Gran Via en Plazamar 2 zijn tijdens de feestdagen gewoon geopend. Hier kun je alles krijgen.

De Carrefour in San Juan is woensdag gesloten en vrijdag geopend.

Veel restaurants en winkels zullen woensdag gesloten zijn. De Corte Ingles (groot warenhuis) zal gewoon geopend zijn op beide dagen. En gesloten op 25 december en 6 januari.

6 December: Vanuit de San Nicolas Catedral in Alicante is er een optocht met jawel; San Nicolas op een paard! Exacte tijd wordt nog bekend gemaakt, maar meestal is dit rond 11 uur in de ochtend. De tocht vertrekt dan vanaf de San Nicolaaskerk tot aan de Rambla.

Het huis van de kerstman
In Alicante kun je de Kerstman bezoeken in zijn huis. Leuk dus, voor de foto. Een afspraak maken doe je online via deze link. Maar de kans is héél groot, dat deze kalender al helemaal volgepland is. Toch komen er vaak plekjes vrij, wanneer iemand af zegt. Gewoon af en toe even deze pagina aanklikken dus en vervolgens klikken op  ´fietsas´ en dan op ´casa de papa noel´.

Mocht deze kalender inderdaad volgepland zijn, dan is het ook mogelijk om de Drie Koningen te bezoeken.

Feria de Navidad/Kermis
Van 3 december tot en met 22 januari is er een grote Kerst Kermis tegenover de Universiteit en naast de Decatlon. Je moet er van houden zeg maar. Maar voor wie het leuk vindt kan hier churros eten en in de carousel zitten. Of in een achtbaan.

Mochten je kinderen dit soort dingen leuk vinden, dan kun je ook naar Family Park gaan, tegenover de Mercadona in Playa San Juan. Of Mundo de los Niños in Alicante, tegenover de haven in Alicante.

kerstspanje2023
  • Bewaar op Pinterest

Foto van de Kerstmarkt in Jijona (Ook Xixona genoemd in het Valenciaans)

Uit eten met Kerst  in Alicante

Hieronder vindt je een lijstje met gezellige, sfeervolle restaurants die dit jaar ook een speciaal Kerst of oudjaarsmenu hebben. Ik zou dit uiteraard al wel van tevoren vast reserveren. Aangezien niet alle restaurants open zijn met Kerst en de 31e. Reserveren kan bijna overal gewoon online. Zo hoef je dus niet met 3 woorden Spaans de telefoon te pakken, maar kun je gewoon het tijdstip, dag en aantal personen aanklikken in het boekinssysteem. Ideaal! Kijk voor de locaties even in mijn gratis app met local tips! 

1) Distrikt 41: Lekker eten in de Kerstvakantie doe je bij Distrikt 41. De eigenaren zijn Nederlands, dat communiceert nét even wat makkelijker. Maar je krijgt wél een overheerlijke gerecht, bereid met producten uit omgeving Alicante. Een echte aanrader dus! Voor 68 euro eet je het eindejaarsmenu.

 

2) Finca Santa Luzia: Zij hebben zelfs de 24e een Navidad Take Away. Oftewel, een afhaal van dit fantastische restaurants. Zodat je lekker thuis op je zonnige terras je Kerstdiner kan eten!

 

3)Torre Mauro: Buiten het centrum; maar per taxi prima te bereiken in 10 minuten. Voor 60 euro eet je hier een kerstmenu. Kinderen voor 29 euro pp. Vaak zijn hier na afloop van het diner feestjes, waar je zo aan kunt schuiven! Nouwja schuiven; dansen natuurlijk!

4) Apyrita restaurante: Geopend op 25 december met een speciaal kerstmenu!

5) La Casa de Leo: Ook dit restaurant is geopend op 25 december en heeft een speciaal kerstmenu voor 49 euro pp ex drank. Fusion cooking.

6) Wil je lekker gek doen? Ga dan met Oud & Nieuw naar El Portal. Voor 295 euro per persoon kun je hier lekker champagne drinken, ham eten en rode garnalen.

 

 

 

 

 

Punta Piedra 31 december
  • Bewaar op Pinterest

Oud & Nieuw in Alicante/ Noche vieja

Hoe bijzonder is het om de laatste dag van 2023 en de eerste dag van 2024 in Alicante te zijn!

Oud & nieuw vieren Spanjaarden in Alicante voornamelijk met hun vriendengroep. Eigenlijk net zoals in Nederland. Eten met je ouders en dan tot de volgende ochtend feestvieren met je amigos!

Vuurwerk afsteken bij je voordeur mag in Spanje niet. Best vreemd eigenlijk, want de rest van het jaar worden er bij allerlei gelegenheden enorm knalvuurwerk afgestoken. Bij bruiloften gaan er altijd wel wat pijlen de lucht in. Niemand die daar iets om geeft. En dan hebben we het nog niet gehad over de zomerfeesten Hogueras; waarbij je een week lang vuurwerk kunt halen en overal mag knallen waar je wilt.

Maar op 31 december is er alleen vuurwerk op het Gemeentehuisplein. Daar ga je dan voor 12 uur naartoe en dan komt het allerleukste ritueel van het hele jaar. Namelijk het ´druiven eten´. Oftewel, ´Las uvas de la suerte´. Weken van tevoren zie je in de Spaanse supermarkten al blikjes met 12 druiven en een klok erop staan. Spaans ritueel is, om bij de laatste 12 klokslagen in het oude jaar, alle 12 druiven op te eten. Dit brengt geluk en voorspoed. En is natuurlijk hilarisch om te doen met je vrienden!

Daarna ga je lekker de stad in om te feesten.

Aanbevelingen:

* Punto Piedra. Exclusive coctail dinner, special secret show, music hits, live concert en nog veel meer. Oftewel; dikke aanrader! Hier hangt wel een prijskaartje aan. Entreekaartje met vrij drinken kost je 80 euro en wil je hier ook dineren met live muziek, kost je dit deze avond 180 euro. Maar; dan heb je ook wat!

* Blacky: Flamenco en dineren bij Blacky. Ga op hakken met stippen en wapper met je waaier 2023 uit! Spaanser kun je het niet hebben! Van tevoren reserveren.

Entrebambalinas: Speciaal eindejaarsmenu met als nagerecht de 12 druiven om het nieuwe jaar met veel voorspoed in te luiden. 21:30 uur tot….Live muziek inclusief. Prijs pp 80 euro.

Alle adressen vind je in de app terug.

Onderstaande foto is nog van afgelopen jaar. Nu staat deze Kerststal op het Gemeentehuisplein; Plaza de Ayuntamiento. 

 

Kerst in Alicante 2023
  • Bewaar op Pinterest

Overnachten in Alicante

Verblijf je buiten Alicante en wil je hier een nachtje verblijven voor een bezoek aan deze bruisende stad? 

Boek dan onderstaande accomodaties:

 * Hostal Smile & Co: Eenvoudig, alles wat je nodig hebt. Midden in het centrum. Rustig, schoon en lekker ontbijt en super koffie! 

* Hotel Dormirdecine: In het centrum, slapen met George Clooney op je kamer, nieuw hotel, alles op loopafstand, rustig zijstraatje. Dakterras. 

* Port Alicante City & Beach: Aan de rand van het centrum, gloednieuw, gaaf dakterras, met de tram binnen 10 minuten in het centrum. Prima prijs kwaliteit. 

Willen jullie een nachtje in Alicante verblijven met het hele gezin? Bekijk dan eens Modern Sea Front Appartement.  

 

Kerstvakantie activiteiten

* Fiets & Picknick: Ga lekker op eigen houtje fietsen langs de kust, stop bij Parque Palmeral en ga daar picknicken met het hele gezin. Ian Spreekt goed Engels en heeft van allerlei fietsen in de verhuur. Electrische, kinderfietsen, kinderzitjes enz.

Stuur een berichtje aan Rosta Bikes & coffee onder vermelding van ´Alicante Like a Local Picknick´.  En geef per mail je wensen door.

Vergeet vooral niet Alicante Like a Local te vermelden, dan weet Ian dat het om mijn klanten gaat en krijg je er tips en adviezen bij (gratis en voor niks) om je fietstocht tot een succes te maken!

Let op: Boek je picknick minimaal 48 uur van tevoren! 

Zoek je nog meer algemene informatie over Alicante? Wil je meer weten over de stad, leuke restaurantjes ontdekken, weten waar je écht zijn moet, het hele jaar door? Dan moet je zeker het Alicante Like a Local E-book downloaden! 

Kerst run

Op 29 december is er een kerstrun. Deze run is elk jaar enorm groot en er doen honderden mensen mee! En allemaal verkleed in Kerst outfit! Opgeven kan tot 29 december ´s middags 15 uur via deze link.

Je hoeft geen topatleet te zijn om mee te kunnen doen! De run is voor jong en oud en is 5 kilometer. Meedoen is belangrijker dan een goede tijd neerzetten! En plezier gegarandeerd! 

Kerst run Alicante
  • Bewaar op Pinterest

17 December: Travesia (Zwemmen op open water)
Doe je mee? Of ga je lekker aan de kant staan kijken met een warm drankje? Om 09:30 uur aan de Playa Postiguet in Alicante.  

Activiteiten voor kinderen

Expositie De Notenkraker
Activiteiten voor jong en oud. Van dinsdag tm zaterdag van 10.30 uur – 13.30 en van 17 uur – 20 uur. Adres: Plaza Séneca.

Schaatsen in een stierengevecht arena

In de Arena van Alicante (die tegenwoordig vooral gebruikt wordt voor concerten) kun je tot en met 7 januari schaatsen op kunstijs. Door de weeks geopend van 16 – 22 uur. En in het weekend van 12 tot 22 uur. Adres: Plaza de Torros – Alicante.

Bezoek de Drie Koningen

Mocht het niet lukken om de Kerstman te bezoeken; kun je bij de Drie Koningen jouw wensenlijstje brengen! Dit is het moment dat de kinderen cadeautjes krijgen, net zoals wij Sinterklaas vieren. Je moet ook hier een afspraak voor maken. Dat kan via deze link.  Deze link wordt geactiveerd vanaf 26 december om 10:00 uur. Kies dan voor Fiestas en vervolgens voor ´Campamento de Carteros reales´. Je krijgt dan een tijdstip, wanneer jij met je kinderen hun wensenlijstje bij de Spaanse Koningen kan brengen. Hoe bijzonder!

Optocht Drie Koningen

Op 5 januari is er Cabalgate de los Reyes Magos. Dit is een enorme optocht, zoals wij dit dus kennen met Sinterklaas. De route is als volgt: 

 Avda. Estación, Plaza Luceros, Avda. Alfonso El Sabio, Rambla Méndez Nuñez en Plaza Ayuntamiento. Maar je ziet het vanzelf wanneer je in het centrum bent. Want er komen ontzettend veel mensen op af. Daarna gaan de gezinnen naar huis en krijgen de kinderen cadeautjes. 6 januari is daarom wéderom een vrije dag! 

  • Bewaar op Pinterest

Op de boot met de Kerstman

Dit wil je… Vanuit de haven in Alicante vertrekt er een boot, waar je samen met de Kerstman op kunt! Een uurtje wordt je rondgevaren in de haven. Er is theater onderweg en kleine kinderen krijgen een diploma bij afloop. Deze activiteit is voor zover dat ik weet nieuw; dus ik kan nog niet uit ervaring vertellen. Maar het ziet er super leuk uit! Reserveren doe je hier.

Kerst tips in Alicante
  • Bewaar op Pinterest

Wil je nog meer local tips? Download dan mijn gratis app ´Alicante Like a Local´ nu verkrijgbaar in alle app stores. Download hier de lijst met mijn aanbevelingen voor het hele gezin. En maak je verblijf onvergetelijk. 

Of download mijn E-book met de beste local tips voor de Costa Blanca!

app alicante like a local
  • Bewaar op Pinterest

Pin It on Pinterest