De Paasdagen in Alicante

Pasen in Alicante

Pasen wordt in Spanje uitgebreid gevierd. In Alicante is dit de drukste en duurste periode van het hele jaar. Waar we in Nederland bij Pasen tegenwoordig alleen nog maar denken aan eieren zoeken in de tuin, gourmetten en de Pasion op TV; is dit in Alicante wel andere koek.

Wat er te zien is en waar je moet zijn; lees je in dit blog.

Tips paasdagen alicante
  • Bewaar op Pinterest

Wat is er bijzonder aan de Paasweek in Spanje

In Spanje begint de Paasweek al de week vóór de Paasdagen. Deze week heet ´Semana Santa´ ook wel de heilige week genoemd.

In die week zijn er veel bedrijven en winkels gesloten. Het kan dus goed zijn, dat je ergens voor een dichte deur komt te staan. Daarnaast zijn er heel veel Madrileños (mensen uit Madrid) die een tweede woning aan de kust van Alicante in hun bezit hebben. Zij komen met Semana Santa massaal naar Alicante. Het valt jou als Nederlandse toerist dus niet op, dat er nóg meer toeristen bij zijn gekomen. Maar het lijkt die week net alsof het twee keer zo druk is in Alicante. Een typisch voorbeeld hiervan, is dat je de balkonnetjes waar je nu nog de rolluiken gesloten ziet,  opeens open ziet staan en de bloemetjes weer op het balkon ziet kleuren.

TIP: Omdat er zoveel (Spaans) toerisme op deze bijzondere week afkomt, zie je dat hotels en vliegmaatschappijen hogere prijzen hanteren dan de rest van het jaar. Wil jij deze week een keer meemaken in Alicante, is dit zeker de moeite waard. Maar ben jij van plan om alleen maar aan het strand te gaan liggen deze dagen? Dan zou ik andere data uitkiezen, om je vakantie een beetje betaalbaar en gezellig druk te houden. Check hier de prijzen met Transavia.

Ben je nog op zoek naar een betaalbare en typisch Spaanse accommodatie? Bekijk Guesthouse Antonio dan eens. 

dragen beeld jesus alicante
  • Bewaar op Pinterest

Wat is er te zien in Alicante

In de week voor Pasen zijn er in Alicante bijna elke dag indrukwekkende processietochten. Tijdens deze tochten trekken broederschappen door de straten van Alicante met beelden van honderden kilo´s op hun schouders. Het is een hele opgave om dit te doen. Want de temperatuur is aardig opgelopen ondertussen, plus de kleding die de broederschappen dragen maakt het tot een ware indrukwekkende uitdaging! Maar voor Spanjaarden is het een belangrijke traditie. Ook al zijn zij niet meer gelovig; het is belangrijk om bij deze groep te horen en deze week samen met vrienden, buren en familie te vieren.

TIP: Het is dus zeker de moeite waard om een van de onderstaande tochten te gaan bekijken in het centrum. Ga niet met je auto het centrum in. Maar pak de tram naar Plaza Luceros of Mercado.

Specifieke tips en informatie over Alicante lees je in mijn E-book Alicante Like a Local.

Palmtakken als souvenir uit Alicante

Wanneer je nu naar een markt in de omgeving van Alicante gaat, zie je dat je overal Palmtakken kunt kopen. Dit was in Jeruzalem een teken van overwinning. Voor een paar euro koop je nu een prachtig gevlochten palmtak, die je jaren goed kunt houden als souvenir! Spanjaarden hangen hem graag aan hun balkon.

 

palmas semana santa
  • Bewaar op Pinterest

Deze prachtige gevlochten Palm Paastakken heten hier ´Palma de ramos´ en koop je voor een paar euro op de markt.

Programma in Alicante:

2 april: Domingo de Ramos: 10.30 uur processietocht vanaf: P. San Antonio de Padua.

5 april, miercoles santo: Kinder processietocht, deze vertrekt vanaf P. San José de Villafranqueza· 11:00 uur.

Processietocht, vertrekt vanaf P. San José de Villafranqueza· 21:00 uur

6 april: jueves Santo: Processietocht Hermandad Santa Cena
Vertrekt vanaf Diputación Provincial· 20:00 uur.

7 april: Viernes santo: Processietocht buiten de stad in Villafranqueza; P. San José de Villafranqueza om 20:00 uur.

8 april: Zaterdag is een rustdag, voordat de Paasdagen beginnen.

9 april eerste Paasdag:

Processietocht om 23:30 vanaf
P. San Antonio de Padua.

TIP:
Hier vind je het complete programma (in het Spaans) Mijn tip wanneer je de indrukwekkende processietochten wilt zien; je ter hoogte van de Rambla, Plaza de Ayuntamiento en Alfonso Sabio moet zijn. Er zijn duizenden mensen in de stad. Het is dus makkelijk om de tocht te vinden. De tochten duren uren.

Wanneer er updates zijn of belangrijke info; zal ik deze op dit blog en op Instagram vermelden.

 

 

Alicante Tips puntmutsen Pasen
  • Bewaar op Pinterest

Wanneer is die tocht met die KKK puntmutsen

Dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Op TV in Nederland wordt de processietocht vaak in beeld gebracht, wanneer de Spanjaarden met de welbekende puntmutsen (nazarenos) en soms blote voeten de straat over te gaan. Dit stamt uit de tijd van de Spaanse inquisitie. Wie er toen een religieuze misdaad had begaan, moest met deze nazareno gericht naar de hemel zijn lijdensweg afleggen. Dit ritueel heeft dus van vroeger uit niks te maken met Amerikaans racisme!

Tijdens de processietocht wordt er eerst een Paso gedragen van honderden kilo´s, die Jesus uitbeeldt. Daarna volgt een Paso met Maria erop. Daarna volgt de muziek die het ritme van het dragers van de beelden aan moeten geven. En daarna volgen de groep met mensen die een puntmuts dragen.

Onder de dragers bevinden zich nog steeds alleen mannen. Vrouwen mogen tot op heden alleen nog maar meelopen in de processietocht, maar dragen geen beelden.

 

gemeentehuisplein met pasen
  • Bewaar op Pinterest

Dit is het meest indrukwekkende moment vind ik in Alicante. Met zóveel mensen op één plein, gekleurde papiertjes met religieuze afbeeldingen die naar beneden worden gestrooid vanaf de daken, muziek en dan de inmens zware beelden die gedragen worden onder luid applaus van de toeschouwers.

Waarom is deze week voor Spanjaarden nog steeds zo belangrijk?

Op de eerste plaats is dit een belangrijke week, omdat deze traditie in Spaanse families generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is een hele eer wanneer je mee mag lopen in een processietocht.

Ten tweede is dit écht het begin van het zomerseizoen. Er wordt een grote voorjaarsschoonmaak gehouden, want de familie komt thuis eten. Je kunt weer lekker buiten zitten, dus alle terrasjes zijn weer geopend. En het is hét moment om weer even terug te gaan naar je oude woonplaats en vrienden van vroeger te spreken.

Leuke Spaanse niet religieuze tradities

Ten derde is Tweede Paasdag dé dag in Alicante om naar de campo te gaan met de hele familie. Je gaat dan met stoeltjes, picknickmanden, eten en drinken het binnenland in. Daar worden stoeltjes uitgeklapt, barbecues aangestoken en uren lang gezellig gekletst, getafeld en gelachen onder het genot van veel zelfgemaakt eten en drinken. Daarnaast wordt de ´Mona de Pascua´ gegeten. Een Paasbroodje met een gekookt ei erop. Deze mag je stuk slaan op het voorhoofd van je buurman naast je aan tafel. Hilarisch dus! Daarnaast wordt er als nagerecht ´torrijas´ gegeten. Dit kennen wij als wentelteefjes. Ik denk dat ik hier dit jaar maar eens het bolletje vanilleijs bij ga introduceren.

TIP: Koop je Mona de Pascua bij de bakker op elke hoek van de straat. Chocolade eitjes kun je vinden bij de Lidl en Aldi! Let op, ze smelten hier sneller dan in Nederland…Dus lekker snel opeten!

Spanje pasen tips
  • Bewaar op Pinterest

Wil je nog meer local tips? Download dan mijn gratis app ´Alicante Like a Local´ nu verkrijgbaar in alle app stores. Of download mijn E-book met de beste local tips voor de Costa Blanca!

app alicante like a local
  • Bewaar op Pinterest

Bron foto´: Canva, Cope & Informacion

Deze post is het laatst geüpdatet op: 29 maart 2023

Meer tips voor Alicante & de Costa Blanca:

Hi, Ik ben Monique!

Ik woon al sinds 2006 in Alicante aan de Costa Blanca met mijn gezin. En weet hierdoor precies waar de leukste plekken te vinden zijn. Ik deel mijn tips om jouw vakantie naar Spanje nog leuker te maken

Maak je reis naar Alicante compleet:

Je favoriete Alicante tips in je broekzak?

Lees het e-book

In mijn e-books lees je al mijn favoriete local tips. Zo ontdek je de écht leuke overnachtings-adressen, restaurants en tips om jouw vakantie onvergetelijk te maken

Installeer de gratis Alicante App

De gratis Alicante Like a Local app neemt je mee door de Costa Blanca. Ontdek welke leuke restaurants er dicht bij jou in de buurt zijn. Ook boek je o.a. direct een fietstour via de app.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest