(Laatste update: 14/03/2022)

In dit blog zal ik een overzicht geven van de coronasituati en de PCR en sneltestlocaties in Alicante. Kijk voor actuele informatie, vóór het vliegen natuurlijk altijd even op deze site. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Want de regels veranderen continue. Er komen steeds meer testlocaties bij. Maar niet alle testlocaties zijn ook geschikt om een test te laten doen, waarmee je wilt vliegen. Daar heb je namelijk een speciaal formulier voor nodig. En deze formulieren worden meestal afgegeven bij commerciële testlocaties en bij een aantal ziekenhuizen. Heb je een vraag, stuur mij gerust een berichtje. Ik probeer dit blog zo actueel mogelijk te houden, zodat jij goed voorbereid op pad kunt naar Spanje/Alicante.

De situatie in Spanje is op dit moment goed. (14/03/2022) Vergelijkbaar met Nederland zijn er nog regels van kracht, maar de ziekenhuizen zijn gelukkig leeg. De kleurcode, voor zover je daar nog wat aan hebt, is op dit moment groen. Helemaal prima om dus het voorjaar of de zomer door te brengen in Alicante!

Let op; In Spanje testen ze alleen in beide neusgaten. En diep ook! Dan weet je meteen, of je hersenen er nog zitten!

Mondkapjes in Spanje

Bij alle overige locaties binnen, moet je nog steeds continue een mondkapje op. Mondkapjes koop je in Spanje overal. Bij de Lidl heb je goede mondkapjes voor kinderen, papieren en stoffen. Ook bij de Aldi zijn mondkapjes regelmatig in de aanbieding. Medische mondkapjes vind je voornamelijk bij de apotheek (farmacia). Op dit moment is Spanje bezig met versoepeling van de mondkampjes regels. Waarschijnlijk worden deze rond de Paasdagen aangepast. En dat zou heel fijn zijn, want rond die tijd begint het altijd warm te worden in Alicante.

QR Code in de horeca

Spanjaarden zijn vanaf het begin veel gehoorzamer met mondkapjes dan dat ik in Nederland zie. Wanneer je hier je mondkapje vergeet in de supermart, wordt je door iedereen meteen hierop gewezen. Hetzelfde geld voor een tankstation, winkels etc. Je ziet ook nog steeds veel Spanjaarden met een mondkapje op lopen, wanneer er in een straal van 100 meter niemand te zien is. Dit is een beetje de cultuur. Angst is behoorlijk ingezaaid tijdens de eerste golf. In de horeca moet je een mondkapje dragen wanneer je bijvoorbeeld binnen komt in een restuarant of naar het toilet gaat. In de discotheek mag hij nu uiteraard af. En ook op het terras is het niet meer verplicht. (Ook geen QR code. Deze regel is sindskort aangepast. Niet gevaccineerden mogen dus net zoals iedereen gewoon weer gebruik maken van horeca, sportscholen etc.

Het dragen van een mondkapje binnen is overigens verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar. Al eerder schreef ik een blog met alternatieven voor een strandvakantie in Alicante. Zodat je ook andere opties hebt, dan alleen een bomvol strand.

ReizenReizen

Wanneer mag je naar Spanje reizen?

  1. Óf Je bent gevaccineerd en hebt een corona paspoort/ Vaccinatie Certificaat
  2. Óf Je hebt een Antigeen Sneltest van maximaal 24 uur oud. of PCR Test 72 uur (voor niet gevaccineerde personen).
  3. Óf Je hebt een certificaat waaruit blijkt dat je genezen bent van Corona (een herstelcertificaat)

PCR test of sneltest in Nederland

Testen in Nederland kan op verschillende locaties. Waaronder deze. Voor het reizen naar Spanje is het verplicht om kinderen te testen vanaf 12 jaar! Houd daar dus rekening mee, voordat je vertrekt! Sommige bedrijven bieden familie pakketten aan. Je bent verplicht om dus een PCR test of sneltest te doen + reiscertificaat. Geef dit aan op het moment van boeken.

PCR Test in Alicante

Op dit moment, 14 maart 2022, geldt de volgende regel wat betreft de verplichte test voor het reizen naar Nederland vanuit Alicante. Een PCR Test van maximaal 72 uur of een sneltest van maximaal 24 uur is nu voldoende om mee te mogen reizen naar Nederland.

Zo kun je dus tot maximaal 3 dagen voor het vliegen naar Nederland een test uit laten voeren.

Deze zomer zal deze regel zoals het er nu naar uit ziet versoepeld worden. En mag er gereisd worden met een vaccinatiepaspoort. Daarnaast moet het wel 2 weken geleden zijn, wanneer je ingeënt bent.

PCR Testlocaties in Alicante

In Alicante:
Het IMED in Elche (achter het vliegveld van Alicante) staat voor mij op nr 1. Omdat zij zeer nauwkeurig zijn met de tijd, je automatisch een bewijs krijgt waar je mee kunt vliegen/reizen en er is nu zelfs een optie om de uitslag van een sneltest in een half uur te krijgen. Een afspraak maak je online en daar kun je dan ook meteen betalen. De taal van deze website is Spaans en Engels. Voor een test met uitslag in 12 uur betaal je 96 euro en een test met uitslag binnen een uur kost 150 euro. Je hoeft niet voor de uitslag naar het ziekenhuis. Je krijgt de uitslag via de mail binnen, op het adres dat je hebt opgegeven tijdens het boeken.

PCR certificaat of sneltest

Dit ziekenhuis heeft ook een locatie in Benidorm, waar ook de PCR test + reiscertificaat uitgevoerd kan worden. Een sneltest uit laten voeren kost hier 40 euro. Dat scheelt dus behoorlijk en deze optie is dus ook prima om mee te vliegen.

Quiron Alicante
Testen is ook prima mogelijk bij Quiron in Alicante (net buiten het centrum) Het enide nadeel met een PCR test, is dat ze geen eigen laboratorium hebben. De uitslag van het onderzoek krijg je dus pas wat later binnen. Niet op gokken, wanneer je kort daarna moet vertrekken dus. Met een sneltest is dit geen probleem. Dan krijg je na een kwartiertje wachten de uitslag op papier mee en dit formulier kun je laten zien op het vliegveld.

Dit is de zij-ingang van het Imed in Elche. Hierachter loop je meteen door naar de test locatie.

Testen op het vliegveld
Deze optie is nog redelijk nieuw en ik heb hier nog geen ervaring mee. Maar het is zeker de moeite waard. Want er kan nu ook getest worden op het vliegveld van Alicante zelf. De uitslag van een sneltest ontvang je binnen een kwartier. En de test wordt uitgevoerd door Eurofins Megalab. Een afspraak hiervoor maak je online, of via hun app. Deze is te vinden met een QR code op deze pagina. Betalen kan met kaart of via PayPal. Online reserveren kan in het Engels en vind je via deze link.

Quiron Alicante
Ook bij het Quiron ziekenhuis in Alicante centrum kunnen verschillende testen uitgevoerd worden. De prijs van een PCR test is 98 euro. Binnen 24 uur krijg je de uitslag van deze test, online in je mailbox. Reserveren op de website is in het Spaans. Dus beter even bellen in het Engels, voor een afspraak.

GezondheidGezondheid

Gezondheidsverklaring

Bij aankomst in Spanje moet IEDEREEN, wel of niet ingeeent, een gezondheidsverklaring laten zien. No stress; deze link krijg je ook automatisch opgestuurd, vanuit je luchtvaartmaatschappij, bij het boeken van een ticket. Daarin staat onder andere dat je getest bent, in welke landen je afgelopen dagen verbleef etc. Wanneer je dit online invult, krijg je een QR Code. Deze moet je laten zien op het vliegveld. Lukt het niet op de mobiel? Dan mag je hem ook uitprinten en op papier laten zien. Maar ga deze niet pas invullen, wanneer je in Alicante aankomt. Doe dit vóór vertrek, dat scheelt een hoop stress. En dat is nou nét, waarvoor je niet naar Alicant komt natuurlijk!


Wanneer je aankomt op het vliegveld in Alicante, wordt je temperatuur automatisch gemeten. Dit gebeurt, terwijl je onder een scan apparaat doorloopt. Temperaturen boven de 37,5 graden zijn verdacht en dan wordt je even gecheckt door medisch personeel.
Er is weer volop gezelligheid op het strand! (Dit is Torrevieja)

Reizen naar Alicante ingewikkeld?

Welnee. Check vooral rustig de stappen, die de vluchtmaatschappijen via de mail naar je toesturen. Hier staat eigenlijk bijna alles al in vermeld. Maar even kort samengevat:

  • Boek je ticket
  • Regel een PCR Test of sneltest (wanneer je niet gevaccineerd bent) en zorg dat deze maximaal 24 of 72 uur oud is voordat je naar Spanje vliegt.
  • Je hebt geen test nodig; wanneer je al ingeent bent.
  • Vul vlak voor vertrek de online gezondheidsverklaring in. Deze zit in de mail van je ticket. Je kunt hem ook uitprinten en de papieren versie afgeven, bij aankomst op het vliegveld.
  • Regel een PCR test voor de terugweg naar Nederland. Deze moet maximaal 24 of 72 uur oud zijn, voordat je naar Nederland terugvliegt. Je hoeft bij het vliegen naar Nederland geen gezondheidsverklaring in te vullen.

Let op: Alicante Like a Local is op geen enkele wijze aansprakelijk voor het verstrekken van niet juiste informatie. De regels veranderen continue. En het is dan ook aan te raden, om goed voorbereid te zijn, voordat je deze zomer naar Alicante vliegt!

Download de gratis App

Wat leuk dat je al tot hier gekomen bent met lezen. Heb je de nieuwe Alicante Like a Local App al gedownload? Hierin vind je de nieuwste locaties, restaurants en activiteiten in en rondom Alicante.

Deze post zijn ook leuk:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.