In de kerstvakantie van 2022 naar Alicante. Een prima bestemming om met het hele gezin overal heerlijk te eten, winkelen, wandelen in de natuur, te genieten van het mooie weer. In Spanje zijn ze dól op de feestdagen. Alicante heeft een enorme lichtshow, op een kleine 20 minuten rijden vanaf Alicante centrum is de leukste kerstmarkt van de omgeving.

In dit blog de allerleukste local tips voor de hele familie. Restaurants in Alicante en omgeving, kerstmarkt in Jijona, een originele wandeling en een voorstelling in het theater voor jong en oud. Hele fijne feestdagen gewenst!

(dit is een bijgewerkt artikel van 2021)

Kerst in Spanje

In Spanje bestaat kerst uit Kerstavond en eerste Kerstdag. Kerstavond heet ´Nochebuena´ en kerst is ´Navidad´. Nochebuena is eigenlijk nog bijna belangrijker dan de Eerste Kerstdag. Er wordt uitgebreid gegeten en net zoals in Nederland wordt ook de kerk bezocht, met name door het wat ouder publiek. Kerstmis in Alicante mag je dus niet missen. Er zijn van allerlei activiteiten (in de buitenlucht) te doen voor jong en oud.

1) Kerstverlichting show in het centrum

Alicante heeft dit jaar enorm geïnvesteerd in de kerstverlichting in het centrum van de stad. 2,6 miljoen led-lampjes gaan elke avond aan. Het is prachtig om te zien! Op het gemeentehuisplein hangen niet alleen de letters ´Feliz Navidad, Bon Nadal´ te glinsteren, maar er staat ook een enorme kerstboom.

Op de Explanda staat de grootste kerstbal ter wereld. Hier staan elke avond mensen om foto´s te maken met het hele gezin. Deze bal is 12 meter hoog en heeft 8.116 lampjes. Over energieverbruik is uiteraard nagedacht en de gemeente heeft besloten de speciaal energiezuinige lampjes elke avond te laten branden van zeven uur ´s avonds tot twaalf uur ´s nachts. De lichtjes zijn in alle grote straten van Alicante te bewonderen.

2) Kerstmarkt in Jijona 3-8 december

Beschik je over een huurauto aan de Costa Blanca? Bezoek dan de kerstmarkt in Jijona. Ook wel ´Xixona´ genoemd in het Valenciaans. Dit is een half uurtje rijden van Alicante centrum vandaan. Let op, het is hier een stuk frisser dan in Alicante centrum. Omdat het wat verder het binnenland in ligt. Winterjas mee dus.

Op de markt staat een levende kerststal, er is turón te koop, de typisch Spaanse nougat. Er rijdt een typische kersttrein door het centrum, er is muziek, lokale ondernemers bieden hun producten aan en er is van alles te eten en te drinken. Echt een aanrader dus. Het is sowieso een aanrader om Jijona te bezoeken.

https://www.youtube.com/watch?v=yrsa3o8ITRw

3) De beste Restaurants met kerstmenu´s in Alicante

Met kerst wil je in Spanje natuurlijk niet gourmetten. Maar écht lekker eten met het hele gezin. En het liefst tussen de locals. En wanneer je dan toch een keer de portemonnee wilt trekken; zijn dit mijn aanraders voor de kerstdagen:

  • Finca Santa Luzia (In San Juan Pueblo)

  • La Ereta (Bij het kasteel van Alicante)

  • Populi (in Playa San Juan)

Ben je met de hele familie en wil je toch íets meer op de kleintjes letten (letterlijk en figuurlijk) Ga dan naar deze familie restaurants:

  • Brel (El Campello) Italiaans, maar dan met een verrassend tintje. En aan de playa. Kunnen de kinderen na het eten lekker spelen.

  • Mi Casa (San Juan) Tussen de locals op houtvuur gestookte paella eten.

  • Vila Bandida (Pealla met zicht op Alicante en pal aan het strand)

(Voor mensen met een voedselintolerantie schreef ik eerder al eens een blog. Check hier de tips)

 • Bewaar op Pinterest

 • Bewaar op Pinterest

Het geweldige uitzicht bij het stuwmeer van Orcheta

4) Er op uit: Stuwmeer wandelroute Orcheta

Ik zal binnenkort even een apart blog schrijven over ´Panatano Amadorio´, want dit is zeker weten een topper aan de Costa! De locatie vind je ook in de gratis Alicante Like a Local App uiteraard. De route hier naartoe is al leuk. Rij via het dorp Aigües de Busot. In de wintermaanden (februari) staan de amandelbomen hier volop in bloei. Een prachtig gezicht dus, want deze bomen kom je overal op de route tegen. Volg de route naar ´Tunel en la Roca´.

En parkeer de auto, tot waar je niet verder rijden kunt. Vanaf daar is het enkele minuten lopen en zie je in de verte al de stuwdam liggen. Je wandelt dan door een tunnel en loopt vervolgens het stuwmeer over, met prachtig blauw water. Aan de overkant kun je picknicken, steentjes in het water gooien, turen over het water en genieten van het zonnetje op je gezicht. De hele route is vlak, dus geschikt voor het hele gezin. De wandeling is ongeveer een half uurtje, tot aan het overkant van de stuwdam.

5: Kerstshow voor het hele gezin

In het theater van Alicante (dat sowieso al de moeite waard is om te bezoeken) is in december en januari de kerstshow voor het hele gezin te beleven. ´El sueño de Miliki´, oftewel ´De droom van Miliki. Een jongen van 7 die er van droomt om clown te worden. De show wordt gegeven op diverse data tussen 22 december en 8 januari en de prijs is vanaf 17,50 euro. Tickets koop je hier.

 • Bewaar op Pinterest

In Coronatijd schreef ik ook een blog over de kerstdagen. Voor iedereen die op dat moment niet kon reizen. Er staan nog steeds bruikbare tips in, voor iedereen die van Spanje houdt! Spaanse muziek, lekker eten en playlist op Spotify!

PS: Mocht je gelezen hebben over het ´huisje van de kerstman´ in Alicante? Dat klopt, die is er. Maar hiervoor je moet rond oktober al kaartjes hebben aangevraagd. Het zit elk jaar vol! En eerlijk gezegd is het niet heel erg spectaculair.

kerstgroet van alicante like a local
 • Bewaar op Pinterest

FELICES FIESTAS!!!

Wil je nog meer local tips? Download dan mijn gratis app ´Alicante Like a Local´ nu verkrijgbaar in alle app stores. Of download mijn E-book met de beste local tips voor de Costa Blanca!

app downloaden Alicante Like a Local
 • Bewaar op Pinterest

Pin It on Pinterest