Hogueras; programma voor het feest van het jaar

De fik d´r in! 

Alicantinos houden van HOT. Hete pepers in de paella, je voeten branden op het strand en té knappe strandwachters in rode zwembroeken. De temperatuur stijgt vanzelf... 

Maar in juni trekt de hitte letterlijk het centrum in! 

 

Hogueras ..

is hét feest waar heel Alicante al maanden lang van in de ban is. Grote gekleurde papiermaché poppen worden door de hele stad opgebouwd. Het betreft meestal een thema, waarbij de draak wordt gestoken met de politiek, beroemdheden etc. Net zoiets als bij de Nederlandse carnavalsoptochten gebeurt. De belangrijkste dag is 24 juni om 24:00 uur waarbij het grootste bouwwerk op het gemeentehuis plein in de brand gestoken wordt. En als je hier op vakantie bent moet je dat eigenlijk wel gezien hebben...Net zoals de dagen daarna, dat er elke avond een mega grote vuurwerk wedstrijd is met het mooiste siervuurwerk dat vanaf de zee wordt afgestoken. Ik moet toegeven, dit feest is georganiseerd door mensen die nog nooit van de Molenbeek in Enschede gehoord hebben. Het gaat nog een beetje op z´n ´waar maak je je druk om, we doen dit al jaren zo´ manier. Maar toch onmisbaar als je hier op vakantie bent! Dit moet je zien! 

 

Onderstaand filmpje van Victor Ovies gemaakt in 2015 geeft perfect de sfeer van dit bijzondere feest weer! 

Nacht van San Juan op 24 juni

In de nacht van 23 op 24 juni is het de Nacht van San Juan. Op alle stranden van Alicante en San Juan Playa worden dan vuurtjes aangestoken. Dat is de enige avond in het jaar dat dit toegestaan is. Al vroeg in de avond slepen Spanjaarden hout, eten en complete strandhutten mee naar het strand. Midden in de nacht is het de bedoeling dat er 7x over het vuurtje wordt gesprongen of omheen wordt gerend. En daarna ga je met z´n allen de zee in om de narigheid van afgelopen jaar van je af te wassen. Als dat geen mooie zomer wordt.....

 

Damas de honor

Overal in de stad lopen dames in klederdracht rond. Dit zijn de Damas de honor. Er gaat een ware Missverkiezing aan vooraf. En daar komt dan een prinses en een mini prinses uit voort. Deze dames staan de hele week centraal tijdens de feesten en officiële gelegenheden. Om hier aan mee te kunnen doen wordt er flink geïnvesteerd in de outfits en belleza. Oftewel, de schoonheid. Op make up wordt niet bespaard en ook gaan er heel wat bussen haarlak doorheen. 

 

Vervoer naar de stad

Als je van buiten Alicante centrum moet komen, is het verstandig de tram te pakken naar het centrum. Deze rijdt deze feestweek dag en nacht. En kost rond de 1,25 euro per rit. Opstappunten zijn bij Plaza de los Luceros, Mercado en Marq. Houd er rekening mee dat het echt heel erg druk is. Zeker ´s avonds. 

 

Wil je alleen de poppen in het centrum bewonderen? Zorgd dan dat je ´s ochtends voor de grote hitte een rondje Alicante centrum maakt. Dan ben je de drukte en de hete zon voor! 

Hieronder het programma met de dingen die je deze week niet mag missen en wat tips die je ter harte kunt nemen als je deze week richting Alicante wilt gaan.

 

Weekprogramma 19 juni - 24 juni 2017

 

Maandag 19 juni

Om 14:00 uur

Vuurwerkwedstrijd op Plaza de los Luceros 

Dit is allemaal knalvuurwerk. Duizenden rotjes en strijkers gaan achter elkaar de lucht in. Het lijkt een beetje of je in een oorlogsgebied rondloopt qua geluid. Maar als je de trotse gezichten van de Spanjaarden erbij ziet, besef je al snel dat het een belangrijk deel van het stadsfeest is. 

 

Dinsdag 20 juni

Om 14:00 uur

Vuurwerkwedstrijd op Plaza de los Luceros 

Zelfde als de maandag. Ben je met kleine kinderen? Loop dan niet te ver richting Plaza de los Luceros. Misschien overbodig, maar het gaat echt heel hard...

Woensdag 21 juni

Om 14:00 uur

Vuurwerkwedstrijd op Plaza de los Luceros

 

Om 19:00h is er een mooie bloemenofferande. Die gaat door onderstaande straten. Mensen in klederdracht brengen dan mooie bloemen naar een centraal punt in het oude centrum van Alicante. 

 

Plaza de los Luceros, Alfonso X El Sabio, Rambla de Méndez Núñez, Calle San José y Plaza de Abad Penalva. Concatedral de San Nicolás.

 

 

Donderdag 22 juni

11:00 uur: optocht door het centrum. Plaza del Ayuntamiento, Rafael Altamira y Rambla de Méndez Núñez tot aan de Portal de Elche.

 

14:00 uur: knalvuurwerk wedstrijd bij Plaza de Los Luceros. 

 

19:00 uur: Bloemenofferandes. 

Deze gaan volgens deze route: Plaza de los Luceros, Alfonso X El Sabio, Rambla de Méndez Núñez, Calle San José y Plaza de Abad Penalva. Concatedral de San Nicolás. Cierran el desfile casas regionales y delegaciones festeras.

 

Vrijdag 23 juni: 

13:00 uur: optocht van reuzen en dwergen in het centrum. Vanaf het gemeentehuis tot aan Plaza de los Luceros. 

 

14:00 uur: Knalvuurwerk wedstrijd Plaza de los Luceros. 

 

20.30uur: Folklore optocht. Mensen in klederdracht muziek en dans. Plaza de los Luceros, Alfonso X El Sabio, Rambla de Méndez Núñez, Calle Altamira y Plaza del Ayuntamiento.

 

Zaterdag 24 juni:

13:00 uur optocht van reuzen en dwergen in het centrum. Vanaf het gemeentehuis tot aan Plaza de los Luceros. 

 

14:00uur nog een keer lekker knallen met vuurwerk in de Plaza de los Luceros. 

 

00:00uur. Jetzt geht´s los!!!! Zorg dat je op tijd op het Plaza de los Luceros bent. Want dan weet je niet wat je ziet. Jongeren die roepen naar de politie en brandweer dat hun moeder een bepaald beroep uitvoert waar de honden geen brood van lusten. En dat ze het warm hebben. Ze klimmen bovenop auto´s en busjes. En dan stijgt de hitte ook de brandweer naar het hoofd en gaan de brandblussers los. Ook vanaf de balkons van de appartementen op het plein komen emmers vol met water tegelijk naar beneden. Laat je witte T shirt dus thuis en zorg dat je niet al te dicht op het bouwwerk staat op het plein. Want warm krijg je het toch wel! 

 

25 tot en met 29 juni

Siervuurwerk wedstrijd. Playa de Postiguet. Moet je een keer gezien hebben....Parkeren onmogelijk, pak een taxi of tram om het centrum in te komen. Ben je vroeg? Rij dan naar Castillo Santa Barbara. Dat is geopend in de avonden van het vuurwerk spectakel. 

 

Oorsprong

De oorsprong van dit feest is dat door landbouwers de langste dag van het jaar werd gevierd op 21 juni. Daarna werd er een religieus tintje aan gegeven en werd het het feest van Johannes de Doper. Inmiddels is het hét feest van iedereen die de zomer in wil luiden en hoopt dat deze héél lang gaat duren! 

 

Fijne zomer en heel veel plezier op de Hogueras feesten! 

 

Niets is zo veranderlijk als een Spanjaard. Dit programma is gemaakt op basis van de informatie dat ik verkregen heb via de Diaro Informacion. Mocht er een foutje inzitten, trakteer ik niet op cervezas ;-) 

Reactie schrijven

Commentaren: 0