Wat moet je weten als je tickets boekt

Plan je vliegreis naar Alicante

De zomer in eindelijk in zicht! De kans is groot dat je al plannen hebt gemaakt voor aankomende zomervakantie. En ik hoop natuurlijk dat de reis naar Alicante gaat. Maar voor degene die nog boeken moet, vindt je hieronder een overzicht met handige tips. Zo gaat het vinden van een geschikte ticket een stuk makkelijker en laat je al die rompslomp achterwege. 

 

Wanneer boeken

Voorheen was het aantrekkelijk om tickets zo kort mogelijk voor vertrek te boeken. De zogenoemde last minutes. Tegenwoordig werkt dat niet meer zo. Hoe vroeger je van tevoren boekt (en dat kan meestal een half jaar van tevoren) hoe goedkoper de tickets vaak zijn. En dat geldt zeker voor het hoogseizoen. 

 

Hoogseizoen

Het hoogseizoen in Alicante loopt van Pasen tot en met eind augustus. Dan zijn de ticketprijzen het hoogst. Het minst betaal je over het algemeen in de maanden december, januari en februari. Kerstvakantie uitgesloten. 

 

Met welke maatschappij vlieg je naar Alicante?

Op dit moment zijn er vluchten naar Alicante vanaf de volgende luchthavens:

  • Eindhoven: Ryanair en Transavia
  • Rotterdam: Transavia
  • Amsterdam: Transavia en Vueling
  • Maastricht: Ryanair
  • Düsseldorf: Eurowings, Air Berlin, Norwegian Airlines
  • Weeze Niederrhein: Ryanair 

Over het algemeen is Ryanair het goedkoopste. Daar krijg je dan ook weinig service voor. Soms sta je heel lang te wachten in de rij voor de incheckbalie. En daar moet je altijd in staan als je een koffer mee neemt. Ook al heb je online ingecheckt. 

 

Norwegian Airlines is een van de betere maatschappijen en heeft zelfs WIFI aan boord! Handig voor peuters en pubers die zich snel vervelen ;-) 

 

Vergelijkings sites 

Op skyscanner.nl krijg je snel een overzicht in beeld welke maatschappij de beste tickets voor jou in de aanbieding heeft op een door jou gekozen datum. 

 

Paspoort 

Als je boekt bij bijvoorbeeld Ryanair, hoef je tijdens het boekingsproces tegenwoordig alleen maar je naam en geboortedatum in te geven. Tijdens het online inchecken, dat je 2 weken van tevoren kunt doen, hoef je pas je paspoortnummer etc in te voeren. Let erop dat dit heel nauwkeurig gebeurd. T. Jansen in plaats van Theodora Jansen, kan je al gauw een boete van 250 euro opleveren als je nog op die vlucht mee wilt! Vul alle gegevens dus uitermate secuur in. 

 

Bagage

Per vluchtmaatschappij zijn er verschillende regels wat bagage betreft. Op dit moment mag je bij Ryanair bijvoorbeeld een handkoffertje van 10 kilo per persoon meenemen. Deze wordt eigenlijk nooit gewogen. Zit je qua gewicht net op het randje, kun je dus soms wat smokkelen door een paar extra zware dingen in je handkoffer te stoppen. Let wel op het formaat. Als je tas te groot is moet hij ingecheckt worden en daar worden fijne tarieven voor gehanteerd als dit nog last minute gebeuren moet! Als je het lastig vindt hoeveel bagage je moet boeken, hou dan als regel aan dat je met twee volwassenen en twee kinderen prima uit komt met 2 ingecheckte koffers en 4 keer handbagage. Daarnaast mag je ook nog een klein tasje meenemen, met bijvoorbeeld een leesboek erin of een tablet. 

 

Wat moet ik bij de hand houden?

Bij het inchecken aan de balie, wanneer je je bagage afgeeft, moeten alle reizigers paspoort en ticket bij de hand houden. Hetzelfde geldt op het moment dat je door de douane gaat. Het klinkt logisch voor mensen die vaak reizen, maar doe horloges en riemen af. Laptops en tablets leg je in een aparte bak. Zorg ervoor dat elektronica opgeladen is. Soms moet je namelijk laten zien of het apparaat echt werkt. Douaniers doen regelmatig steekproeven. Dan moet je je schoenen uit doen en wordt je koffertje nagekeken. Of soms wordt een kinderwagen meegenomen en kijken ze of je er toevallig ook springstof in verstopt hebt. Dit doen ze niet omdat je er crimineel uit ziet. Om de zoveel passagiers is er iemand aan de beurt. 

 

Wanneer je in de rij staat om naar de bus te gaan of om in te stappen in het vliegtuig moet je meestal nog een keer je ticket en paspoort laten zien. En als je in het vliegtuig stapt moet je nog een keer je ticket aan de stewardess laten zien. Niet te ver wegstoppen dus, als je de douane door bent. 

 

Eten voor onderweg

Naar Alicante mogen voedingsmiddelen meegenomen worden en genuttigd worden onderweg. Drank en vloeistoffen mogen echter niet mee door de douane. Het is best een aanrader om wat lekkers van huis uit mee te nemen. Ook al is de reis maar 2,5 uur, de broodjes onderweg zijn flauw en echte maaltijden worden niet geserveerd onderweg. Veel verder dan een vette hamburger of nacho's met kaas kom je niet. Het is wel belangrijk om genoeg te drinken onderweg. Door de drukcabine waar je je tijdens de lucht in bevindt, droogt je huid namelijk sneller uit. Dit merk je vaak al aan je ogen. Niks mis mee dus om wat extra vocht naar binnen te werken. En als je naar het toilet moet, kom je ook nog even in beweging. Dan blijf je lekker fit tijdens je reis. 

 

Aankomst op Alicante Airport

Was Alicante Airport voorheen nog zo lekker klein en stond je binnen 2 minuten buiten, moet je tegenwoordig soms best ver lopen als je vliegtuig aan een van de laatste slurven landt. Soms moet je een stukje met de bus en soms stopt het vliegtuig meteen aan de gate. Reis je met kinderen, kan een Trunki koffertje als handbagage een fijne oplossing zijn. Je kinderwagen kun je namelijk pas ophalen bij de kofferband. En dan moet je een heel eind lopen met je peuter op de arm. Overigens worden kinderwagen meestal afgeleverd bij band nummer 1. Direct als je de roltrap af komt de eerste band aan de linker kant. Voordat je de hele aankomsthal af loopt met je baby. 

 

Moet je erg nodig naar het toilet, dan vind je deze tegenover de bagagebanden. Maar kun je nog even ophouden, kun je beter naar de toiletten gaan die zich in de aankomsthal bevinden. Daar gaat bijna niemand en die zijn meestal een stuk schoner. 

 

Ben je in de aankomsthal, vind je op die zelfde verdieping de taxi's en bussen bij de uitgang. Op de 2e verdieping komen de auto's aan, die passagiers op het vliegveld op komen halen. Dat is dezelfde verdieping als de vertrekhal. 

 

Buen viaje! Goeie reis! 

Heb jij nog tips waar ik even niet aan gedacht heb? Deel ze met andere reizigers hieronder! 

 

Vliegveld Alicante: www.aena.es 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0