Eetgewoontes in Alicante

Over eetgewoontes in Alicante...

 

Spanjaarden eten 2x per dag en eten 2 keer warm. Ok, dat weten de meeste mensen wel voordat ze naar Spanje komen. Daarbij klinkt het ons als Nederlander nog raar in de oren ook. He bah, dat je daar zin in hebt met 30 graden buiten. Daarom de Spaanse eetgewoontes iets meer uitgelicht..

 

Het kan best zijn dat het ontbijt in een goed hotel in Alicante soms wat tegen valt. Dat betekent niet meteen dat het eten er slecht is. Spanjaarden hechten namelijk niet zoveel waarde aan het ontbijt. Dit kan bestaan uit een geroosterd stokbroodje met wat ham of jam en een kop koffie met melk. En meestal wordt deze ook nog buiten de deur gegeten. In een Spaans barretje kost een ontbijtje meestal rond de 2 a 3 euro. Dit is voor veel Spanjaarden een ritueel, voordat hun werkdag begint. 

 

Om 11 uur hebben veel Spanjaarden een korte koffie pauze. En dan eten ze een broodje met iets hartigs. Dat noemen ze hun echt ontbijt. Daarna volgt om 2 uur de warme maaltijd. Deze is altijd behoorlijk uitgebreid. Zoiets als wat wij om 6 uur eten. In de winter is dit bijvoorbeeld vooraf een soep, daarna een stukje vis of vlees met weinig groenten en een aardappel of wat rijst. In Nederland zeggen we dat we vanavond bijvoorbeeld bloemkool eten. Of prei. In Spanje wordt de groente achterwege gelaten en zegt men "Ik eet vis vanavond". 

 

Na het hoofdgerecht volgt er net zoals in Nederland een nagerecht, oftewel een postre. Vraag dan om een casero. Dan krijg je een huisgemaakt nagerecht en niet een ijsje van de groothandel. 

 

Om 5 uur eten de Spanjaarden in Alicante een merienda. Dit is wat wij om 8 uur bij de koffie doen. Maar dit kan ook een broodje zijn, iets zoets of een stuk fruit. Even wat tussendoor eten is wel prettig, want het avondeten is pas vanaf 8 uur. En in de zomermaanden nog veel later. 11 uur is dan een hele normale tijd om aan tafel te gaan. Een avondmaaltijd kan bestaan uit een kop soep, een stuk vis of vlees (vis is beter verteerbaar voor de maag 's avonds laat...) of een salade. Geen zware maaltijden meer dus. 

 

Wil je weten wat de leukste en beste plekken zijn om van typische Zuid Spaanse maaltijden te genieten? Eten op een leuk pleintje of precies weten welk nagerecht je moet bestellen? Download dan nu mijn ebook 'Alicante like a local' versie 2017. De leukste local guide van Europa!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0