December is een bijzondere maand in Alicante. Hoewel je in eerste instantie bij Alicante al snel denkt aan palmbomen in plaats van kerstbomen, is niet minder waar. In Alicante staat bijvoorbeeld werelds grootste kerststal, van wel 20 meter hoog! Overal zijn lichtjes in de stad te vinden en de lekkerste warme chocolademelk drink je aan de Explanada van Alicante bij Valor. Feesten mag hier gewoon ook nog na 5 uur ´s avonds. Dus maak daar fijn gebruik van! In dit blog vind je hippe en gezellige restaurants, waar je tot diep in de nacht kan genieten van de beste gerechten en mooiste uitzichten. Des te meer redenen, om ook in de wintermaanden Alicante te bezoeken. Daarom deel ik ik dit blog de 10 beste december tips, om te zien en te doen, in Alicante.

  • Bewaar op Pinterest
Foto: Europa Press

Tip 1: Grootste kerststal ter wereld

De grootste kerststal ter wereld staat in Alicante! Op de boulevard van Alicante, de Explanada, staat een enorm beeld van 20 meter hoog van Jozef , Maria en Jezus in de kribbe. De beelden zijn te zien tot 6 januari. En de bedoeling is, om vreugde en hoop weer vorm te geven, door middel van mooie aankleding in de stad. Vrolijk ziet het er in ieder geval zeker uit! Aan het einde van de boulevard is een enorme kersboom te zien, opgebouwd uit allemaal lampjes. De kerststal staat inmiddels in het Guiness Book of records.

Tip 2: Vuurwerk op 6 december

Op 6 december aanstaande, is er de zogenaamde ´Palmera´ van vuurwerk. Oftewel, een enorm grote vuurpijl die afgestoken wordt en uit elkaar klapt, net als een palmboom. Deze wordt afgestoken vanaf het kasteel. En is dus onder andere te zien vanaf de boulevard en het strand El Postiguet. De vuurpijl zal om 8 uur ´s avonds af worden gestoken en heeft de kleuren van de Spaanse vlag. 6 december is namelijk in Spanje een vrije dag, de dag van de Spaanse grondwet.

  • Bewaar op Pinterest
Foto; informacion.es

Tip 3: Het huis van de kerstman

In de stad is het huis van de kerstman nagebouwd. En aan de hand van een afspraak die je kunt maken via www.alicante.es – Cita previa – Fiestas; kun je daar een tijd boeken, om de one and only Papa Noel te kunnen bezoeken. Ik moet eerlijk zeggen, dat de afspraken altijd snel vol lopen, dus wellicht zijn er geen plekken meer vrij bij het plaatsen van dit blog. Wanneer mensen af zeggen, komt er weer een blauw vakje tevoorschijn. Altijd de moeite waard dus, om nog weer een nieuwe poging te wagen. Daarnaast zijn er in het centrum, bij het oude busstation van allerlei activiteiten voor kinderen. Een reuze glijbaan bijvoorbeeld. Ook in het stadje Santa Pola, 15 minuten rijden vanaf Alicante is het mogelijk om het huis van de kerstman te bezoeken. Daar hoef je geen afspraak te maken, maar kun je aansluiten in de rij.

  • Bewaar op Pinterest
Foto: Diario Informacion

Tip 4: Eten met kerst

Houdt rekening met enorme drukte. Want kerst in Alicante wordt groots gevierd. En er is maar 1 kerstdag! Kerstavond en 1e kerstdag. De dag erop is vaak iedereen gewoon weer aan het werk. Best vreemd voor een land, dat juist zóveel vrije dagen heeft omtrend heiligen. Reserveren kan via mijn app of via dit blog:

Mijn aanbevelingen:

1) Hotel Jova Restaurante Xarxar- El Campello. Mooi restaurant, gloednieuw, aan zee, geschikt voor kinderen. Na het eten kunnen ze zo op de boulevard spelen.

2) Convistas – Speciaal kerstmenu met een uitzicht over de hele stad! Bovenste verdieping van het opvallende gekleurde hotel aan de Explanada boulevard.

3) Petimetre in Playa San Juan. Speciale kerstavond borrel. Met hapjes en drankjes. Reserveren is een must. 40 euro pp. Gezellige sfeer, veel jongeren, goed eten, mooi restaurant.

  • Bewaar op Pinterest
Het nagerecht bij El Portal… Kerst 2020

Tip 5: Kerstkrans maken

Verschillende bloemisterijen organiseren dit jaar weer een middagje freubelen, om zo je mooiste kerstkrans te maken. Voorbeelden van bloemisterijen zijn onder andere La Trastienda en La Federica. Inschrijven kan via hun website. Spreek je amper Spaans? Een kerstkrans heet in het Spaans ´Corona´. Geen gezellig woord, maar hopelijk wel een gezellige middag. Zoek op de website via Tienda, naar Navidad en Corona. Dan kun je vanzelf een tijdstip selecteren. De prijs van het maken van deze krans ligt rond de 40 euro inclusief materiaal, kopje koffie etc. Misschien niet handig om mee te nemen in de koffer, wel leuk wanneer je hier je huis verhuurd of een tweede woning hebt! Een echte activiteit voor locals!

  • Bewaar op Pinterest
Foto: lafedericafloristeria.com

Tip 6: Feria de navidad; De winter kermis

Op het grote terrein langs de snelweg richting het vliegveld, wordt elk jaar een winter kermis opgebouwd. 19 attracties voor volwassenen en 15 voor kinderen. Ik ben zelf niet zo´n kermis fan en ik heb ook al eens gehoord dat niet alle attracties even betrouwbaar zijn. Maar voor wie het leuk vindt om een kijkje te nemen of om churros, wafel en een suikerspin te willen eten; moeten hier zeker even naartoe!

Adres: C. Bolulla, 20, 03009 Alicante

Krijg hier alvast een indruk van de Winter kermis in Alicante

Tip 7: Kerst circus in het Theater

Van 22 december tot 30 december is er een circus in het theater van Alicante. Dat is sowieso al een feestje om naartoe te gaan, je kijkt je ogen uit. Maar om een Spaans circus mee te maken, is voor het hele gezin natuurlijk een spectakel op zich! Kaartjes kosten tussen de 25 en 50 euro.

Tip 8: Vuurwerk en druiven op het gemeentehuisplein op 31 december

Dé ultieme Alicante tip, wanneer je hier bent op de laatste dag van het jaar. Vanf een uur of 11 ´s avonds stroomt het gemeentehuisplein vol met mensen. Er worden gratis druiven uitgedeeld. (Je kunt van tevoren ook een blikje kopen in de supermarkt) En deze worden dan opgegeten op de laatste 12 klokslagen van het oude jaar. Vuurwerk is er dan ook te zien, vanaf het gemeentehuisplein. Er mag zelf geen vuurwerk worden afgestoken namelijk. Gebruikelijk is, om hierna elkaar een gelukkig jaar te wensen uiteraard. En daarna de stad in te gaan naar één van de feesten, die tot laat in de ochtend duren….Ga naar de Barrio, (het oude centrum) of ga naar Calle Castaños. Hier kun je de hele nacht doorfeesten. Nog niet uitgefeest? Ga door naar het hippe Marmarela in de haven. Een kaartje kost hier 50 euro, maar dan ben je wel één van de hippe gasten van dit feest! (Koop je kaartje alvast online)

  • Bewaar op Pinterest
Deze druiven koop je in een klok verpakking, bij onder andere de Mercadona

Tip 9: Gratis met de bus door Alicante

Er is enorm veel kerstverlichting opgehangen dit jaar in Alicante. Om alles perfect te kunnen zien, rijdt er gratis een bus rond, die je langs de mooiste decoraties rijdt. Hier kun je gebruik van maken vanaf 23 december tot aan 6 januari. De bus komt elke 15 minuten lang en rijdt deze route: Rambla, Plaza de España (Panteón de Quijano), Plaza de los Luceros, Reyes Católicos, avenidas del doctor Gadea y Federico Soto, en Portal de Elche.

Tip 10: High tea in El Campello

Alicante Cakes organiseert in samenwerking met The Garden Room in El Campello een High Tea op 11 december. Wil je liever niet de drukte opzoeken nu? Dan kun je ook de high Tea op zondag de 12 in de regio Alicante thuis laten bezorgen. Reserveren doe je via www.thegardenroomcafe.com

Nog meer tips in Alicante nodig? Download dan de Alicante Like a Local App!

Op mijn Alicante Like a Local pagina op Instagram, vind je ook een Gids met alle december tips.

  • Bewaar op Pinterest

Leuk dat je mijn blog al tot hier gelezen hebt! Ik ben heel benieuwd naar je bevindingen. Heb je veel gebruik gemaakt van mijn app? Dan vind ik het hartstikke leuk, wanneer je hier een review over wilt plaatsen in de App store!

Zonnige groetjes,

Monique

Pin It on Pinterest